Onderzoek Spakenburg afgerond: wel doping, geen sancties

Reacties

Uit het onderzoek van de Nederlandse dopingautoriteit is gebleken dat het verboden middel methylhexanamine aanwezig is geweest in de kleedkamer van Zaterdag Topklasser Spakenburg. De dopingautoriteit laat woensdag weten dat het onderzoek naar de zaak uit het seizoen 2010/11 inmiddels is afgerond.

Onderzoek Spakenburg afgerond: wel doping, geen sancties

'Het middel is minimaal tweemaal aanwezig geweest in de kleedkamer', zo luidt de conclusie van het onderzoek. Volgens de dopingautoriteit is het zodoende 'meer dan aannemelijk dat het ook daadwerkelijk gebruikt is'. Methylhexanamine staat bekend als een stimulerend middel dat de alertheid verhoogt en de vermoeidheid vermindert. Het komt voor in partydrugs en voedingssupplementen. Atleten, zoals uit Jamaica, en wielrenners zijn betrapt en bestraft na het gebruik van het verboden middel.

Het is echter zeer de vraag of de spelers van Spakenburg met terugwerkende kracht ook nog bestraft worden. 'Het onderzoek heeft onvoldoende informatie gegenereerd om een tuchtprocedure tegen individuele personen op te starten', zo is eveneens in het statement te lezen. Al blijft er in de toekomst een kleine kans op vervolging. 'De verkregen onderzoeksinformatie kan in samenhang met nieuwe of aanvullende informatie, met inachtneming van de verjaringstermijn, alsnog leiden tot enige toekomstige tuchtprocedure.'

In juni 2012 ontving de Dopingautoriteit informatie over mogelijk gebruik van verboden middelen bij Spakenburg. Twee maanden later verscheen er een publicatie in het NRC Handelsblad waarin twee spelers van de club anoniem vertelden over het structurele dopinggebruik bij de Topklasser.

KNVB
De dopingautoriteit heeft haar bevindingen inmiddels gedeeld met de KNVB en aan de interne onderzoekscommissie van Spakenburg. De voetbalbond heeft al laten weten dat er navolging zal komen door in gesprek te gaan met de dopingautoriteit. De KNVB wil de beperkte kennis op het gebied van medicijnen, voedingssupplementen en andere dopinggerelateerde onderwerpen in het amateurvoetbal vergroten. Op die manier hoopt de bond doping in het voetbal te bestrijden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.