Onderzoek Di Canio na fascistische groet

Paolo Di Canio staat weer eens ter discussie. Italiaanse media publiceerden zaterdag een foto waarop de aanvaller van Lazio Roma een fascistisch gebaar maakt na zijn treffer tegen AS Roma.

Onderzoek Di Canio na fascistische groet

Di Canio opende donderdag de score in de heetgebakerde stadsderby, die zijn ploeg uiteindelijk met 3-1 zou winnen. Om zijn goal te vieren rende hij naar de hoek met de fanatieke Lazio-aanhang, waarna hij de Romeinse groet bracht, die gebruikelijk was in de tijd van dictator Benito Mussolini.

De Italiaanse bond (FICG) besloot een onderzoek in te stellen. Ook politici bemoeiden zich met het voorval. 'Dat gebaar brengt pijnlijke herinneringen terug voor veel Italianen', verklaarde Rocco Buttiglione. 'Sport moet mensen bij elkaar brengen maar dit soort symbolen uit de vreselijke oorlog kan alleen maar verdeeldheid zaaien.'

Alessandra Mussolini, kleindochter van de dictator, was wél blij met Di Canio’s gebaar. 'Ik zal hem een bedankbriefje schrijven.' Maar daarop zit de 36-jarige aanvaller niet te wachten. 'Ik ben een profvoetballer en mijn manier van feestvieren heeft niets te maken met politiek of wat dan ook. En al helemaal niet met wat die mevrouw beweert.'

Di Canio heeft echter zijn verleden tegen. Want hij staat bekend als fervent aanhanger van Lazio, dat een zeer grote facistische kern heeft. Bovendien heeft hij meerdere malen in het openbaar kenbaar gemaakt gefascineerd te zijn door enkele ideeën van Mussolini.

Bekijk hier al onze video's