'Onberekenbaar Australië wordt wellicht de scherprechter'

Reacties

Han Berger, technisch directeur van de Australische voetbalbond (FFA), kijkt uit naar een voor hem wel heel bijzonder wereldkampioenschap. De Socceroos treffen in Poule B aanstaande zomer behalve Chili en Spanje namelijk ook het Nederlands elftal.

'Onberekenbaar Australië wordt wellicht de scherprechter'

De Utrechter gaat komende zomer aan de slag als bestuurslid voetbaltechnische zaken bij Sydney FC. Berger stopt als technisch directeur bij de FFA, maar blijft misschien na het WK op parttime basis in dienst als adviseur. 'Daar zijn we nog over in gesprek. Er lopen nog een aantal projecten waar ze mijn hulp voor in willen schakelen', aldus Berger tegen Voetbal International.

Of Berger bij de FFA blijft of niet, het WK in Brazilië wordt sowieso bijzonder voor hem. 'Vooraf had ik al zo'n gevoel dat we het Nederlands elftal zouden loten. En het gebeurde nog ook. Daardoor wordt het WK voor mij extra bijzonder. We zitten met drie topploegen in één poule en wellicht worden wij wel de scherprechter', vertelt hij al lachend.

Verjonging
In oktober stelde de bond Ange Postecoglou aan als bondscoach, nadat Holger Osieck werd ontslagen na twee flinke nederlagen. Australië moest in september en oktober het onderspit delven in de oefenwedstrijden tegen Brazilië en Frankrijk (beide 6-0). 'Osieck had bij zijn aanstelling twee taken gekregen: het WK halen en verjongen. De eerste taak volbracht hij, maar dat verjongen is niet gelukt. Er zouden onder hem anders veel dertigers op het WK actief zijn.'

Frankrijk-uit bleek de laatste wedstrijd van Holger Osieck als trainer van de 'Socceroos'. Australië ging op bezoek bij de Fransen hard onderuit (6-0). Een maand daarvoor was ook Brazilië met 6-0 te sterk.
Frankrijk-uit bleek de laatste wedstrijd van Holger Osieck als trainer van de 'Socceroos'. Australië ging op bezoek bij de Fransen hard onderuit (6-0). Een maand daarvoor was ook Brazilië met 6-0 te sterk.

Met Postecoglou aan het roer gaat Australië die koers wel varen. 'Het WK zal lastig worden, want we zitten in een overgangsfase. De nieuwe coach kon pas laat beginnen met verjongen, misschien wel té laat. Bovendien staat in januari 2015 de Asian Cup op het programma, die in Australië gehouden wordt. Ook een belangrijk toernooi.'

Ondanks deze organisatorische problemen kunnen Chili, Spanje en Nederland de borst nat maken. 'Met Australië is iedereen van één ding zeker: alle spelers zullen fit en bovendien gretig zijn. We zijn een lastige, onberekenbare tegenstander.'

Op woensdag 18 juni speelt Australië tegen Nederland in Porto Alegre. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Vijf dagen eerder spelen de Socceroos hun eerste duel met Chili. (Willem Brouwer)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.