Omstreden rood Nani luidt Europees afscheid Man Utd in

Een controversiële rode kaart voor Nani heeft de weg geopend voor een glorieuze terugkeer van Cristiano Ronaldo op Old Trafford. De Portugees hielp Real Madrid verder ten koste van Manchester United (1-2).

Omstreden rood Nani luidt Europees afscheid Man Utd in

Cristiano Ronaldo keek al enige tijd uit naar een terugkeer op Old Trafford. Na ruim vier jaar was het dan eindelijk zover voor de Portugees. Het werd een avond om niet snel te vergeten, al ging daarbij de hoofdrol aan Ronaldo voorbij.

Ondanks een winnende treffer voor Ronaldo, was de aandacht na afloop vooral voor zijn landgenoot Nani. De Portugees was enkele minuten na rust de gevierde man bij United. Hij profiteerde dankbaar van de gemakzucht van Raphael Varane. Zijn voorzet eindigde via Danny Welbeck en Real-verdediger Sergio Ramos in het Madrileense doel.

Maar acht minuten na zijn openingstreffer vond Nani zichzelf terug in een slechte film. De Turkse Scheidsrechter Cüneyt Çakir hield de Portugees een rode kaart voor nadat die een voet had geplant op de borst van Álvaro Arbeloa. Manchester United ontstak in woede over de controversiële sanctie. De rode kaart maakte het overwicht van Real Madrid alleen maar groter, want het veranderde niets aan de eerste opdracht van de Spaanse gasten. Na de 1-1 op eigen veld diende Real Madrid te scoren om kans te maken om door te gaan naar de laatste acht.

Manchester United probeerde dat te voorkomen met een behoudende tactiek. Bevreesd voor de omschakeling van Real Madrid had Sir Alex Ferguson gekozen voor een meer afwachtende variant. Het kostte Wayne Rooney zijn plaats in de basis en maakte ruimte voor Ryan Giggs.

De tactiek wierp aanvankelijk zijn vruchten af. Real Madrid liep zich stuk op het stugge United, dat ook wat betreft het aantal kansen de Spaanse opponent naar de kroon stak. Robin van Persie, Nemanja Vidic en Welbeck roken nadrukkelijk aan een doelpunt.

Maar na de rode kaart voor Nani veranderde het beeld. Manchester United kwam er niet meer aan te pas. Met een man meer duurde het niet lang voordat Real Madrid de benodigde treffer op zak had. Luka Modric, door Mourinho ingebracht direct na de uitsluiting van Nani, tekende met een fraai afstandsschot voor de 1-1.

Drie minuten na de gelijkmaker deelde Ronaldo de genadeklap uit. Uit een voorzet van Gonzalo Higuaín, die knap was vrijgespeeld door een hakje van Mesut Özil, gleed hij bij de tweede paal de 1-2 binnen.

Het bleek genoeg voor Real Madrid voor een plaats in de kwartfinales van de Champions League. Met een man minder probeerde Manchester United met de moed der wanhoop de dreigende uitschakeling te voorkomen. Kansen voor Van Persie en Rooney kwamen er, maar het offensief was tevergeefs.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen