Omstreden goal genoeg voor Roma en basisklant Strootman

Met Kevin Strootman in de basis is AS Roma voor even op gelijke hoogte gekomen met koploper Juventus. Udinese werd met 0-1 verslagen, maar die winnende goal was behoorlijk omstreden. Bovendien veroorzaakte Roma-invaller Urby Emanuelson in de slotfase bijna een strafschop.

Strootman begon in Udine dinsdagmiddag pas voor de tweede keer in de basis sinds hij begin november na een zware knieblessure terugkeerde in de wedstrijdselectie. Zijn vorige basisplek was exact een maand geleden, toen hij 53 minuten meedeed tegen Sassuolo. Dinsdag mocht hij van trainer Rudi Garcia de hele wedstrijd blijven staan. Het was voor het eerst sinds 306 dagen dat hij weer eens volledige wedstrijd speelde.

In een duel waarover – vooral van Udinese-kant – nog lang nagepraat zal worden, bleek Roma uiteindelijk de sterkste. Uit een vrije trap van Francesco Totti kopte Davide Astori (foto, midden) fraai in, waarna de bal al dan niet over de doellijn verdween. Het speeltuig maakte geen contact meer met de lijn, maar leek desondanks ook nog niet helemaal in het doel. De assistent naast de goal kende dan ook geen doelpunt toe, maar werd gecorrigeerd door arbiter Marco Guida: 0-1.

Daar zou het bij blijven, mede omdat diezelfde arbiter de net ingevallen Emanuelson ontzag. De in Rome nauwelijks aan spelen toekomende ex-Ajacied viel na 83 minuten in voor de ogenschijnlijk zwaargeblesseerde Adem Ljajic, maar kort na zijn entree kwam hij goed weg. Guida bracht de fluit naar zijn mond na een overtreding van Emanuelson binnen het strafschopgebied, maar floot niet.

Door de overwinning tijdens het traditionele Driekoningen-programma in Italië heeft AS Roma nu 39 punten, evenveel als lijstaanvoerder Juventus. De Oude Dame heeft echter een wedstrijd minder en komt dinsdagavond om 21.00 uur in actie tegen Internazionale. De voorsprong van Roma op de voorlopige nummer drie Lazio bedraagt inmiddels liefst negen punten.