Om bang van te worden: de cijfers van Spanje sinds 2000

Reacties

Het is een statistiek om bang van te worden: Europees- en wereldkampioen Spanje, vrijdagavond de eerste tegenstander van Oranje op het WK, verloor sinds de eeuwwisseling slechts negen procent van zijn 113 competitieve interlands. VI dook in de uitmuntende cijfers van de Spanjaarden.

Om bang van te worden: de cijfers van Spanje sinds 2000

● Spanje speelde sinds de eeuwwisseling 113 interlands om 't echie: 68 in EK- en WK-kwalificatieverband en 45 op eindronden (EK, WK en Confederations Cup). Slechts tien keer stapten de Spanjaarden als verliezers van het veld.

● Van de laatste 33 competitieve interlands verloor Spanje er maar één: de finale tegen Brazilië in de strijd om de Confederations Cup van 2013. Doelpunten van Fred (twee) en Neymar zetten de regerend Europees- en wereldkampioen met een afgetekende 3-0 op zijn nummer.

● Inclusief de vriendschappelijke interlands die Spanje sinds 2000 speelde, staat het aantal nederlagen op twintig in 195 duels. Daarvan hadden er twaalf de kleinst mogelijke marge.

● De grootste nederlaag dateert van 17 november 2010, in de oefenwedstrijd in en tegen Portugal (4-0). Dat was Spanje's grootste nederlaag in 47 jaar.

Twee van de twintig nederlagen kwamen tot stand tegen het Nederlands elftal. Dat betrof de oefenwedstrijden in 2000 en 2002. In 2000 won Oranje onder leiding van Louis van Gaal in Sevilla met 2-1. In 2002 boekte Nederland in De Kuip met Dick Advocaat als bondscoach een 1-0 zege.

● Spanje won zijn laatste drie van zijn laatste vier grote toernooien: het EK 2008, het WK 2010 en het EK van 2012. Op het WK 2006 sneuvelden de Spanjaarden al in de achtste finale tegen Frankrijk (3-1 nederlaag).

● De balans van Spanje op de laatste vier grote toernooien (twee EK's en twee WK's) is indrukwekkend. Van de 26 eindrondewedstrijden won de ploeg er negentien, tegen vier gelijke spelen en drie nederlagen.

● Is er vanuit de historie dan helemaal geen hoop voor Oranje? Jazeker wel! Spanje blijkt bijzonder moeizaam op gang te komen tijdens WK-eindronden. Van de dertien openingswedstrijden wonnende Spanjaarden er maar vier, tegen drie gelijke spelen en zes nederlagen.

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.