Olympische Spelen: Brazilië met Mexico naar eindstrijd

Tijdens de Olympische Spelen volgt Voetbal International het voetbaltoernooi voor de mannen op de voet. Iedere speeldag brengen we een overzicht met de wedstrijden. Zuid-Korea - Brazilië 0-3

Brazilië kan zaterdag voor het eerst in zijn historie olympisch goud winnen tijdens het voetbaltoernooi voor mannen. De ploeg van bondscoach Mano Menezes plaatste zich voor de eindstrijd, door in de halve finale af te rekenen met Zuid-Korea. Dat land was een ronde eerder na strafschoppen nog te sterk voor gastland Groot-Brittannië, maar had tegen Brazilië weinig in te brengen.

Toch duurde het nog tot de 38ste minuut voordat De Goddelijke Kanaries op voorsprong kwamen in Manchester, waar Old Trafford het decor was voor de halve finale. Op aangeven van Oscar zorgde Romelu voor de 1-0 ruststand. In de tweede helft was het de beurt aan Leandro Damião, die het toernooi zo goed als zeker besluit als topscorer. Net als tegen Honduras scoorde hij twee keer.

De spits van Internacional staat nu op zes doelpunten tijdens de Olympische Spelen. Alleen ploeggenoot Neymar, Yuki Otsu (Japan) en Giovani dos Santos (Mexico) kunnen hem nog bedreigen. Zij scoorden allen drie keer. Zaterdag staat de finale op Wembley op het programma tussen Brazilië en Mexico, een dag eerder strijden Japan en Zuid-Korea om de bronzen medaille.

Mexico - Japan 2-1Mexico heeft zich als eerste land verzekerd van een plek in de eindstrijd van het olympisch voetbaltoernooi. De ploeg van bondscoach Luis Fernando Tena was in de halve finale met 2-1 te sterk voor Japan. Het Aziatische land, waar VVV-Venlo'er Maya Yoshida aanvoerder was, begon het beste aan de wedstrijd op Wembley en kwam al na twaalf minuten op voorsprong dankzij Yuki Otsu.

Nog voor rust kwam Mexico echter alweer op gelijke hoogte. Marco Fabián maakte in de 31ste minuut de 1-1. Het spel ging op en neer, al was Japan kort na rust een paar keer dicht bij een nieuwe voorsprong. Mexico kwam weer wat beter in de wedstrijd en Oribe Peralta, een van de dispensatiespelers, zorgde in de 65ste minuut voor de beslissing in het voordeel van El Tricolor.

Keigo Higashi, Daisuke Suzuki, Hotaru Yamaguchi en Manabu Saito zorgden nog wel voor gevaar namens Japan, maar José Corona hield zijn doel schoon. Diep in blessuretijd maakte Javier Cortés er zelfs nog 3-1 van. Mexico was daardoor de eerste finalist. In de eindstrijd, 11 augustus op Wembley, is Brazilië dus de opponent. Foto: VI Images