Olympique Lyon meest constante in titelstrijd

Olympique Lyon heeft zaterdag zijn tweede landstitel in de clubhistorie veroverd. De ploeg uit Zuid-Oost Frankrijk is de eerste kampioen sinds Olympique Marseille in het seizoen 1989/90 die haar landstitel weet te prolongeren. Lyon verloor op de laatste speeldag weliswaar van Guingamp (1-4), maar was alleen in theorie nog te achterhalen door concurrent Olympique Marseille.

Olympique Lyon meest constante in titelstrijd

Dat Lyon zich na een spannende titelstrijd met Marseille, AS Monaco en in mindere mate Girondins Bordeaux kampioen mag noemen, is volkomen verdiend. De ploeg van trainer Paul Le Guen was in de slotfase van het seizoen het meest constant en maakte haar rol als titelfavoriet volledig waar.

Seizoen     Kampioen   
1993/94     Paris SG   
1994/95     FC Nantes   
1995/96     AJ Auxerre   
1996/97     AS Monaco   
1997/98     RC Lens   
1998/99     Gir. Bordeaux   
1999/00     AS Monaco   
2000/01     FC Nantes   
2001/02     Olymp. Lyon   
2002/03     Olymp. Lyon   

Die fraaie reeks maakt tevens onderdeel uit van een ijzersterke serie thuisduels. Lyon hoefde tot vóór de nederlaag tegen Guingamp voor eigen publiek in de laatste vijftien wedstrijden geen nederlaag meer te incasseren. Opnieuw AS Monaco was toen de laatste ploeg die wist te winnen in het Stade Gerland (1-3 op 21 september 2002).

De spelersgroep van Lyon onderging ook afgelopen seizoen bijzonder weinig veranderingen. De formatie van Le Guen heeft in middenvelder Juninho Pernambucano (dertien doelpunten) en aanvallers Sonny Anderson (twaalf) en Peguy Luyindula (elf) haar meest productieve spelers.

Behalve de aanvallende kracht beschikt Lyon ook over een betonnen defensie. Voor doelman Gregory Coupet vormen rechterverdediger Eric Deflandre, centrale verdedigers Claudio Caçapa en Patrick Müller en linksback Jérémie Brechet een sta-in-de-weg voor elke ploeg. Tussen de 22ste en 33ste speeldag incasseerde Lyon slechts vijf tegentreffers. Ook dat was doorslaggevend in de zenuwslopende slotfase van het seizoen.

Voor Lyon is het nu zaak deze nationale triomf opnieuw om te zetten in Europese successen. De vroege uitschakeling in de Champions League én in het UEFA Cup-toernooi kwam hard aan bij L'OL. Komend seizoen aast de trotse kampioen dan ook op revanche en is een plaats bij de laatste acht ploegen in de Champions League het doel.

Bekijk hier al onze video's