Olympique Lyon deelt dramatisch AZ opnieuw oorvijg uit

Reacties

Olympique Lyon heeft een armetierig en hulpeloos AZ donderdag alle hoeken van het veld laten zien in de zestiende finale van de Europa League. De Ligue 1-club boekte een 7-1 zege nadat het afgelopen week in Alkmaar al overtuigend triomfeerde met 1-4.

Olympique Lyon deelt dramatisch AZ opnieuw oorvijg uit

Bij AZ keerde Ron Vlaar na bijna drie maanden blessureleed terug in de basis. Verder kreeg Fred Friday de voorkeur boven Wout Weghorst. Lyon-coach Bruno Genesio voerde liefst zes mutaties door ten opzichte van de heenwedstrijd. Onder anderen Alexandre Lacazette en Corentin Tolisso zaten op de bank bij de ploeg die sowieso geen beroep mag doen op de niet speelgerechtigde Memphis Depay.

Ook het veredelde B-team van Lyon had geen kind aan AZ, dat vooral in defensief opzicht een modderfiguur sloeg. Dat begon al in de vijfde minuut, toen Nabil Fekir de score opende na een dramatische terugspeelbal van Ridgeciano Haps. Lyons honger was daarmee nog niet gestild. Integendeel: na een fraaie aanval over vele schijven schoot Maxwel Cornet in de zeventiende minuut de 2-0 binnen.

Ook Fekir en Sergi Darder vonden in de eerste helft nog een gaatje in de AZ-defensie, die zich totaal geen raad wist met de positiewisselingen van de thuisploeg. Bij de vierde goal zag Tim Krul er allerminst goed uit, hoewel Darder alle ruimte kreeg om te vuren. Tussendoor had Levi Garcia met een fraai diagonaal schot nog voor de 2-1 gezorgd, een vlag op de Alkmaarse modderschuit.

Sergi Darder en Olympique Lyon hielden AZ stevig onder de duim.
Sergi Darder en Olympique Lyon hielden AZ stevig onder de duim.

Halverwege pakten voetbalstatistici de cijfers van grootste Europese nederlagen van Nederlandse clubs erbij. Drie keer verloren Nederlandse clubs met zes doelpunten verschil: het overkwam DOS, Go Ahead (toen nog zonder Eagles) en PSV, tegen respectievelijk Barcelona, Celtic en Saint-Étienne. DOS verloor met 7-1, de twee andere genoemde clubs met 6-0.

Hattrick Fekir
Een dergelijke afstraffing bleef AZ, na rust met Rens van Eijden in de ploeg voor Vlaar, niet bespaard in het Stade des Lumières. De ploeg van coach John van den Brom had eerst nog het geluk dat Lyon het wel geloofde. De Alkmaarders kregen in de beginfase van de tweede helft zelfs nog de grootste kansen. Garcia en Alireza Jahanbakhsh slaagden er evenwel niet in keeper Anthony Lopes te verschalken.

Verder speelde AZ te slordig om te profiteren van het niet meer alles op alles zettende Lyon, dat in de 78ste minuut zelfs op 5-1 kwam. Fekir completeerde zijn hattrick door van dichtbij binnen te tikken nadat Lyon even het tempo verhoogde. Een volgende 'tempoversnelling' leverde in de 87ste minuut via Houssem Aouar de 6-1 op. Mouctar Diakhaby bepaalde even later de eindstand op 7-1, een evenaring van het negatieve Nederlandse record.

AZ kan zich na deze vernedering volledig focussen op het vervolg van de Eredivisie - waarin zondag een thuisduel met PEC Zwolle wacht - en het KNVB-bekertoernooi. Volgende week donderdag strijden de Alkmaarders met SC Cambuur om een plek in de finale.

Door de eliminatie van AZ is Ajax de enige overgebleven Nederlandse club in het Europa League-toernooi. De Amsterdammers schakelden eerder op de dag Legia Warschau uit.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.