Olympiakos kan Griekse hegemonie continueren

Olympiakos Piraeus kan komende zondag, in de thuiswedstrijd tegen AEK Athene, de Griekse landstitel veroveren. De ploeg van de ex-Ajacieden Marko Pantelic en Dennis Rommedahl (foto) had het kampioenschap al veilig kunnen stellen op bezoek bij PAOK Saloniki, maar Olympiakos verloor afgelopen weekeinde met 2-1.

Olympiakos kan Griekse hegemonie continueren

In Griekenland is de aanstaande competitie-ontknoping echter niet het belangrijkste gespreksonderwerp. Het is vooral een dreigende staking van de clubs die de gemoederen bezighoudt. De clubs zijn het supportersgeweld meer dan zat.

Na een nederlaag van Aris Saloniki bij stadgenoot Iraklis sloten boze fans hun spelers op in de kleedkamer. De maat was toen vol. Al vier keer dit seizoen, waaronder tijdens de topper tussen Olympiakos en Panathinaikos, bestormden boze aanhangers het veld.

De Griekse spelersvakbond, gesteund door de internationale spelersvakbond FIFPro, wilde staken. Tien van de zestien clubs steunden het voorstel, maar de Griekse bond en de profliga reageerden niet. Afgelopen weekeinde speelden de clubs onder protest. Het bestuur van AEK Athene vroeg daarop de politiek in te grijpen.

AEK-voorzitter Stavros Adamidis eist een grote schoonmaakactie in het Griekse voetbal. Volgens hem bezoedelen supportersgeweld en omkopingpraktijken de toch al slechte reputatie.

Ondertussen krijgt Olympiakos Piraeus dit weekeinde de kans zijn 38ste (en de dertiende in de laatste vijftien seizoenen) landstitel in de clubgeschiedenis binnen te halen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's