Oktober 2014: lang zal Marco leven, debuut Suarez

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand oktober. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Oktober 2014: lang zal Marco leven, debuut Suarez

01-10: ADO krijgt Chinees teken van leven
De soap rondom ADO Den Haag en een eventuele Chinese overname blijft maar voortduren. Het plan was dat het marketingbedrijf United Vansen half september het geld over zou maken, maar begin oktober is er nog altijd niets definitief. Geen reden tot zorgen, verzekert grootaandeelhouder Mark van der Kallen (foto onder) van ADO.

'Ik heb met ze gemaild en iemand anders heeft namens ons telefooncontact gehad. Volgens de heer Wang heeft hij inmiddels een deel van de benodigde goedkeuring binnen van de Chinese overheid, maar daar liggen de instanties de komende twee weken stil vanwege vakantie. Hebben we gecheckt, dat klopt. Wang beweert dat het allemaal goed komt en wij hopen dat het inderdaad zo is. Half oktober moet er duidelijkheid zijn, zo niet dan trekken we de stekker eruit.' Die duidelijkheid komt er niet. Sterker nog: de overname is nog altijd niet rond...

03-10: exit Kuijt
Op 34-jarige leeftijd vindt Dirk Kuijt het mooi geweest bij het Nederlands elftal: hij stopt als international. Hij maakte zijn debuut op 3 september 2004, thuis tegen Liechtenstein. Het oefenduel met Italië op 4 september (2-0 verlies) zou uiteindelijk zijn laatste optreden in Oranje geweest blijken te zijn. In totaal kwam hij tot 24 doelpunten voor de nationale ploeg.

'Ik ben een speler die altijd honderd procent wil geven en door het gerichte uitzicht op speeltijd kan ik dat niet meer opbrengen', legt Kuijt zijn beslissing uit in De Telegraaf. 'En dat afscheid valt me zwaar. In één klap ben ik geen international meer, maar Oranjefan. Het is allemaal nog heel vers. Wat ik vooral zal missen? Alles. Maar het kippenvel tijdens de volksliederen misschien nog het meest. Ik heb spelen voor mijn vaderland als de allergrootste eer beschouwd en ben daar dankbaar voor.'

13-10: exit Gudelj
Nadat Jan de Jonge eerder al is ontslagen bij Heracles Almelo, en Marco van Basten bij AZ zélf een stapje terugdeed, moet NAC Breda op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De clubleiding besluit Nebojsa Gudelj (foto onder) per direct te ontslaan. De slechte resultaten, maar ook het slechte spel, liggen daaraan ten grondslag.

NAC bezet op dat moment de vijftiende plek in de Eredivisie en in Breda leeft niet het vertrouwen dat de Serviër dat nog kan herstellen. Eric Hellemons wordt uiteindelijk aangesteld als opvolger, maar ook hij krijgt de Parel van het Zuiden nog niet op het goede spoor. Bij het ingaan van de winterstop staat NAC voorlaatste.

13-10: Nieuwe klap Oranje
Zonder de gestopte Dirk Kuijt krijgt het Nederlands elftal weer een flinke beuk te verwerken. Thuis van Kazachstan wordt een paar dagen eerder nog wel moeizaam gewonnen, maar op bezoek bij IJsland gaat de ploeg van Guus Hiddink kansloos onderuit: 2-0. Na die nederlaag breekt de discussie over de keuzeheer in Nederland pas écht los.

Nederland komt door de nederlaag in de poule al zes punten achter te staan op koplopers IJsland en Tsjechië. De nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK 2016 in Frankrijk, maar Oranje lijkt zich te moeten gaan richten op de derde stek: play-offs dus. Een debacle dreigt. Oranje staat, na een 6-0 zege op Letland, inmiddels op de derde plek op drie punten van IJsland.

14-10: Advocaat wordt gestoord
Een wel heel bijzonder incident tijdens het EK-kwalificatieduel tussen het Servië van bondscoach Dick Advocaat en Albanië, twee landen die toch al bepaald niet goed met elkaar overweg kunnen. Tijdens de wedstrijd vliegt er een zogenaamde drone het stadion binnen, met daaraan een Albanese vlag vastgemaakt.

De vlag wordt door Servische spelers naar beneden gehaald, tot grote woede van de fans en spelers van Albanië. Er ontstaat een enorme vechtpartij, waarop het duel wordt gestaakt. Uiteindelijk krijgt Servië een reglementaire 3-0 overwinning én drie punten in mindering. Het vertroebelde uitzicht op het EK doet Advocaat half november besluiten op te stappen.

21-10: 'plan van aanpak'
Naar aanleiding van de slechte prestaties van Oranje is er een onderhoud tussen Guus Hiddink en de KNVB. Daarin wordt afgesproken dat de aanpak rondom het Nederlands elftal allemaal wat overtuigender moet. 'Gezamenlijk met de technische staf van Oranje is er een plan van aanpak opgesteld waarmee het Nederlands elftal de komende periode aan de slag gaat', zo luidt het statement.

De term 'plan van aanpak' zal in de weken daarna een gevleugelde term blijken. Hiddink laat weten zich niet helemaal in die terminologie te kunnen vinden, waarna Van Oostveen weer laat weten dat het niet uitmaakt welke naam de uitkomst van het overleg precies krijgt. Ook in de maanden daarna blijft er gedoe rond de positie van Hiddink, die echter gewoon nog bondscoach is.

23-10: exit Koster
Niet alleen bij het Nederlands elftal rommelt het, ook Jong Oranje verkeert in zwaar weer: bondscoach Adrie Koster stapt op. In juli werd hij aangesteld als opvolger van Albert Stuivenberg, die met Louis van Gaal naar Manchester United vertrok.

Onder leiding van Koster verliest Jong Oranje echter alle vier de wedstrijden (laatste twee groepsduels in de EK-kwalificatie én de twee play-offduels), waardoor het EK 2015 én de Olympische Spelen van 2016 onhaalbaar zijn. Koster trekt zijn conclusies. Inmiddels is de ex-coach van onder meer Ajax en RKC Waalwijk overigens alweer aan het werk: hij is als assistent met Huub Stevens mee naar VfB Stuttgart.

25-10: langverwacht debuut
Door de enorme schorsing die hij naar aanleiding van het bijtincident op het WK kreeg, laat het debuut van Luis Suarez bij Barcelona lang op zich wachten. Op 25 oktober is het zo ver, en in wát voor wedstrijd. In El Clásico tegen Real Madrid begint de ex-Ajacied in de basis.

Potten breken kan de Uruguayaan niet, net zoals heel Barcelona daar niet in slaagt. Een paar dagen nadat Ajax in de Champions League nog overtuigend is verslagen (3-1) verliest Barça met diezelfde cijfers van de aartsrivaal. Overigens wil het scoren in de eerste seizoenhelft nog niet echt lukken. Suarez staat halverwege het seizoen op één competitiegoal en twee Champions League-treffers.

26-10: Meyiwa doodgeschoten
Een donkere dag voor het voetbal in het algemeen, maar het Zuid-Afrikaanse voetbal in het bijzonder. Senzo Meyiwa, de 27-jarige keeper van de nationale ploeg, overlijdt aan de gevolgen van een schietpartij. De keeper van Orlando Pirates zou in Vosloorus overvallen zijn, waarna hij wordt neergeschoten. Onderweg naar het ziekenhuis sterft hij.

'Heel onwerkelijk', reageert Sander Westerveld. De ex-keeper van onder meer FC Twente, Vitesse, Liverpool en Real Sociedad is keeperstrainer bij Ajax Cape Town, en heeft Meyiwa in die hoedanigheid vlak voor zijn dood nog gezien. 'Zaterdagavond schudden we elkaar nog de hand, na afloop van de wedstrijd volgde nog een – naar Zuid-Afrikaans gebruik – innige omhelzing. All the best, zeiden we tegen elkaar. En dan twintig uur later is Senzo er niet meer...'

31-10: Van Basten vijftig
Er is de afgelopen tijd veel gedoe geweest omtrent zijn gezondheidsproblemen, maar op de laatste dag van oktober is het feest: Marco van Basten wordt vijftig jaar. Vanuit de hele wereld stromen de felicitaties binnen, maar ook bij AZ zetten ze hun assistent-trainer flink in het zonnetje.

Samenstelling: Dolf van Aert

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.