Ogbeche geeft Cambuur weer goed gevoel tegen Excelsior

SC Cambuur heeft het moeizame jaar 2015 met een volgende zege positief afgesloten. Bartholomew Ogbeche was op Woudestein de beul van Excelsior (1-4).

SC Cambuur heeft goede herinneringen aan Woudestein, waar in 2013 met een 2-0 zege de titel in de Jupiler League werd veroverd. Op het hoogste niveau verloren de Friezen ook nog nooit van Excelsior. De twee ontmoetingen eindigden in een 1-1 gelijkspel, waarbij Ogbeche in beide duels het Cambuur-doelpunt voor zijn rekening nam.

De Nigeriaanse spits bleek ook in zijn derde confrontatie met de Kralingers trefzeker. Na ruim een half uur kreeg hij de gelegenheid van afstand het Rotterdamse doel onder vuur te nemen en die pakte hij ook. De bal verdween via de binnenkant van de paal in het net.

Maar in tegenstelling tot de vorige ontmoetingen ging het nu om de openingstreffer. De achterstand en het povere spel van Excelsior brachten trainer Fons Groenendijk ertoe zijn ploeg in de tweede helft van vers bloed te voorzien. Kevin Vermeulen en Nigel Hasselbaink maakten hun entree.

Het nieuwe elan was ook direct zichtbaar bij de thuisploeg, die in de vijftigste minuut dicht bij de gelijkmaker was. De lat stond de 1-1 van Tom van Weert in de weg, waar Sander Fischer niet veel later te hoog kopte. Niet veel later verzuimde Van Weert te profiteren van een fout van Wessel Dammers.

Waarschuwingen
Excelsior maakte nadrukkelijk aanspraak op de gelijkmaker, zeker omdat Cambuur ook maar moeilijk onder de Rotterdamse druk kon uitkomen. Maar de thuisclub maakte het zichzelf onmogelijk. Na enkele Friese waarschuwingen van Jack Byrne verdubbelde Ogbeche in de 71ste minuut de marge na een blunder van Fischer.

Byrne en Jamiro Monteiro maakten in de slotfase met hun eerste goal in dienst van SC Cambuur het Friese feest compleet, dat in blessuretijd nog een smetje kreeg door de eretreffer van Vermeulen (1-4).

Met de tweede zege van het seizoen (op rij) heeft Cambuur zich lucht verschaft in de strijd tegen directe degradatie. De Friese formatie sluit na de eerste overwinning op vreemde bodem van het kalenderjaar 2015 af als nummer zestien in de Eredivisie, waar Excelsior met vier punten meer dertiende staat.