Oerwoudgeluiden ontsieren gestaakt duel Den Bosch

Hoewel de KNVB de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi aangreep om met een speciale actie het respect in het voetbal nog maar eens onder de aandacht te brengen, was daar tijdens de eerste kwartfinale weinig van te zien. AZ-spits Jozy Altidore werd met zogenaamde 'oerwoudgeluiden' racistisch bejegend door een deel van de aanhang van het thuisspelende FC Den Bosch. Kort na hervatting in de tweede helft werd het duel zelfs even gestaakt.

Oerwoudgeluiden ontsieren gestaakt duel Den Bosch

AZ kende in de eerste helft geen enkel probleem met FC Den Bosch en ging met een 0-4 ruststand richting kleedkamer. De gemakkelijke voorsprong van de Alkmaarders zorgde voor de nodige frustratie bij een deel van de Den Bosch-aanhang.

Altidore werd bij ieder balcontact begeleid met oerwoudgeluiden. Arbiter Reinold Wiedemeijer vroeg aan de Amerikaan of er gestaakt moest worden, maar de AZ-spits gaf aan graag door te willen voetballen. Overigens was de sportieve wraak van Altidore er na 39 minuten, toen hij de ruststand op 0-4 bepaalde met een benutte penalty na een overtreding op de Amerikaan. Bosschenaar Jelle de Bock kreeg daarbij rood.

AZ-coach Gertjan Verbeek was laaiend over het wangedrag. Technisch directeur Earnest Stewart verwoordde het standpunt van AZ. 'Dit is echt ontzettend triest', vertelt de landgenoot van Altidore. 'Dat dit juist na de gebeurtenissen in de afgelopen maanden moet gebeuren. Belachelijk.'

'Bij Den Bosch schaamt men zich ook dood', gaat Stewart verder. 'Dit is niet alleen vervelend voor Jozy, maar voor heel voetbalminnend Nederland.'

In de rust werd het publiek nog eens een bord met daarop de tekst 'Respect' getoond in de hoop dat er een einde zou komen aan het wangedrag. In het eerste bedrijf had het veelvuldig omroepen van de stadionspeaker in ieder geval niet het gewenste succes.

GestaaktKort na hervatting in de tweede helft besloot Wiedemeijer een afkoelingsperiode in te gelasten. Een deel van de aanhang belaagde de grensrechter met sneeuw-/ijsballen. Dat was voor Wiedemeijer de druppel. 'Ik heb het spel even stilgelegd om mijn assistent te beschermen. Daarna gaan we weer verder', aldus Wiedemeijer die na vijf minuten inderdaad hervatte.

Duidelijk lijkt in ieder geval dat de KNVB een onderzoek zal instellen naar de gebeurtenissen. Daarbij is een flinke boete of een nog zwaardere straf voor Den Bosch niet ondenkbaar.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen