Ødegaard: onzekere toekomst ondanks een ton per week

Reacties

Cristiano Ronaldo, James Rodrigúez, Gareth Bale, Karim Benzema, Luka Modric. Real Madrid heeft de voorbije jaren door inventief transferbeleid een heus wereldelftal bijeengekocht. Onder voorzitter Florentino Pérez is de Spaanse grootmacht een heus rondreizend circus geworden van 's werelds meest aansprekende voetballers. Hierin lijkt een supertalent als Martin Ødegaard slechts een attractie voor de toekomst.

Ødegaard: onzekere toekomst ondanks een ton per week

Telkens baart Real Madrid opzien als de clubleiding de komst aankondigt van wéér een groot talent, de nieuwe vedette van de toekomst. In november werd bekend dat de Spaans-Nederlandse Marco Asensio (recent 19 jaar) voor zes seizoenen werd vastgelegd. Deze week rondde Real de verwachte komst van de Noorse hype Ødegaard (16) af.

Het zou te gemakkelijk zijn te stellen dat de van Strømsgodset afkomstige aanvallende middenvelder voorlopig nog niet van waarde zal zijn voor het sterrenensemble van trainer Carlo Ancelotti. Want nu al is bekend dat Ødegaard, die op zijn vijftiende als international debuteerde, in eerste instantie zal meetrainen met Real Madrid Castilla.

Salaris
Als starter is een weeksalaris van, naar verluidt, 100 duizend euro een aardig zakcentje. Maar hoe reëel is het dat Ødegaard zijn doorbraak in Madrid zal beleven? Voormalig PSV'er Flemming Povlsen, Igor Jovicevic, Daniel Opare, Rodrigo Moreno. Zomaar wat voetballers die ooit met veel bombarie werden aangetrokken, maar zij speelden nooit een competitiewedstrijd in de hoofdmacht. En dan zijn er nog Juan Esnáider, Samuel Eto'o en Esteban Cambiasso: spelers die via Castilla in de eerste ploeg kwamen en later uitgroeiden tot topvoetballer. Alleen gebeurde dat laatste elders, níét bij Real Madrid.

Royston Drenthe, ook hij werd ooit als talent naar Madrid gehaald. Al is de belofte van zijn Noorse navolgeling vele malen groter.
Royston Drenthe, ook hij werd ooit als talent naar Madrid gehaald. Al is de belofte van zijn Noorse navolgeling vele malen groter.

De Braziliaan Casemiro is het laatste voorbeeld van een groot Real-talent voor wie de hoofdmacht een brug te ver leek. De middenvelder kwam in januari 2013 met grote verwachtingen over van São Paulo, maar is deze jaargang bij gebrek aan perspectieven weer verhuurd aan São Paulo.

Drenthe
De van Real Mallorca afkomstige Marco Asensio, zoon van een Spaanse vader en Nederlandse moeder, zal de voorbereiding op het nieuwe seizoen met de A-selectie meemaken. 'Hij zal in geen enkel geval met Castilla gaan trainen', zo liet zijn zaakwaarnemer weten. Maar van de talentvolle en dure aankopen die de laatste jaren rechtstreeks de A-selectie instroomden, waren de meeste niet bepaald gelukkig. Royston Drenthe en Sergio Canales zijn de meest treffende voorbeelden van tieners, die na hun transfer pijnlijk door het ijs zakten. Ook Fernando Gago en Robinho werd een grote toekomst voorspeld; uiteindelijk werden ook zij boventallig verklaard en verkocht. Zelfs Raphaël Varane ondervindt momenteel hoe lastig het is om een basisplaats te veroveren én te behouden. Het toont wederom hoe onzeker de toekomst van het grootste talent van Europa is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.