Ødegaard: balletdanser tussen olifanten wordt Galáctico

Reacties

Nauwelijks een maand zestien jaar oud heeft Martin Ødegaard na een rondgang langs de Europese top de knoop doorgehakt. In Madrid moet de balletdanser tussen de olifanten de nieuwe koninklijke Galáctico worden.

Ødegaard: balletdanser tussen olifanten wordt Galáctico

Het had veel weg van een jongen die aan de hand van zijn vader alle universiteiten afging om zich te oriënteren over de juiste vervolgstap. Met een basisopleiding achter de rug in Noorwegen was hij klaar voor een volgende stap op weg naar de top. Maar waar?

Ødegaard, op 17 december zestien jaar geworden, keek rond in heel Europa. Hij nam zijn tijd en had genoeg keus. Zijn roem als jongste international van Noorwegen ooit was hem vooruit gesneld, en daarom gingen de deuren open bij menig topclub voor de nieuwe Lionel Messi. De aanvallende middenvelder keek afgelopen maanden in diverse keukens, waaronder die van zijn favoriete club Liverpool.

De hoop van onder meer Bayern München, Barcelona, Liverpool, Arsenal en Ajax bleek ijdel. De zoektocht van de jongste Noorse international eindigde woensdagnacht toen Strømsgodset IF en Real Madrid tegelijkertijd wereldkundig maakten dat hij uit alle ontvangen aanbiedingen die uit de Spaanse hoofdstad heeft gekozen.

Bondscoach Per-Mathias Høgmo sprak van een spannende keuze, die ook 'ongelooflijk inspirerend is voor iedereen in het Noorse voetbal'. Nils Johan Semb, technisch directeur bij de Noorse bond, vond het ook moedig. 'Hij kiest voor een club met hevige concurrentie. Maar hij heeft de kwaliteiten en niet in de laatste plaats ook de persoonlijkheid om te slagen.'

Na zijn debuut in het oefenduel met de Verenigde Arabische Emiraten op 27 augustus wordt Martin Ødegaard – 15 jaar en 301 dagen oud – met zijn invalbeurt tegen Bulgarije de jongste speler ooit in de EK-kwalificatie.
Na zijn debuut in het oefenduel met de Verenigde Arabische Emiraten op 27 augustus wordt Martin Ødegaard – 15 jaar en 301 dagen oud – met zijn invalbeurt tegen Bulgarije de jongste speler ooit in de EK-kwalificatie.

Ødegaard is niet over één nacht ijs gegaan. De clubs waren er veel aangelegen hem te verleiden. Zo kreeg de aanvallende middenvelder, die in december zestien werd, in Madrid een koninklijke ontvangst. Een privéjet werd gecharterd, Gareth Bale en Cristiano Ronaldo schudden de jongeling de hand, hij kreeg een plek in de presidentiële skybox tijdens de Madrileense derby en trainde mee met de sterren van trainer Carlo Ancelotti.

Door al dat theater heeft Ødegaard heengeprikt. Met zijn vader Hans-Erik – oud-prof en assistent-trainer bij Mjøndalen IF - keek hij wat hem het beste leek. De stap van de Noorse Tippeligaen naar de Primera División is groot, en blijkbaar ook te groot voor de belofte zelf. In plaats van direct voor de leeuwen gegooid te worden kiest hij voor de weg der geleidelijkheid. De drievoudige international gaat weliswaar trainen bij de Madrileense hoofdmacht, maar zijn wedstrijden spelen bij de beloftes.

Met slechts 23 duels in de Tippeligaen – zijn debuut op het hoogste niveau was op 13 april 2014 tegen Aalesund -  heeft hij ook nog genoeg te bewijzen. Natuurlijk is hij het Noorse voetbal al ontgroeid. Dankzij zijn fijne techniek en sierlijke spel werd Ødegaard in eigen land gezien als de balletdanser tussen de olifanten, die de tegenstanders in verlegenheid bracht met gracieuze bewegingen als die van Zinedine Zidane.

Juist deze Franse oud-international neemt hem in Madrid onder zijn hoede, op weg naar de top. Ødegaards universiteit staat in de Spaanse hoofdstad.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.