November 2014: Hiddink zaait twijfel, lachwekkend rapport

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand november. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

November 2014: Hiddink zaait twijfel, lachwekkend rapport

09-11: Marokko haakt af
De Afrikaanse voetbalbond (CAF) moet op zoek naar een ander gastland voor de Afrika Cup. Marokko geeft de organisatie uit handen. De regering diende eerder een verzoek in om het evenement een jaar uit te stellen vanwege de ebola-uitbraak in West-Afrika.

Maar de Afrikaanse voetbalconfederatie wil daar niets van weten en zoekt naar een nieuwe locatie voor de eindronde in 2015. Vijf dagen later wordt Equatoriaal Guinee aangewezen als gastheer. Maar daarmee is de kous niet af voor Marokko. Het Afrikaanse land is uitgesloten van deelname aan de editie van 2015, terwijl Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (foto), laat weten dat Marokko ook wordt geschorst voor het Afrikaanse eindtoernooi in 2017.

13-11: FIFA pleit Qatar en Rusland vrij van corruptie
De FIFA weet iedere maand de aandacht op zich te richten. Zo ook in november. De wereldvoetbalbond heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van het WK 2018 in Rusland en het WK 2022 in Qatar, maar is tot de conclusie gekomen dat alles rechtmatig is verlopen. Yeah right….En zo denkt onderzoeksleider Michael Garcia er ook over. De hoofdonderzoeker van de ethische commissie van de FIFA wil het corruptierapport openbaar maken, maar krijgt daarvoor geen fiat.

En daarmee nemen de twijfels rond voorzitter Sepp Blatter en consorten alleen maar toe. Garcia stapt uiteindelijk op in december, terwijl Blatter beseft dat de FIFA in 2014 imagoschade heeft geleden. De kleine 78-jarige Zwitser wil de wereldvoetbalbond weer geloofwaardig maken en laat weten dat het rapport toch openbaar wordt gemaakt. Al zal het wel een gecensureerde versie van het originele verslag worden...

12-11: gezondheidsproblemen voetballegende Pelé
Voetballegende Pelé is met spoed opgenomen in het ziekenhuis met maagklachten. Vanaf dat moment is het af en aan met de voormalige superspits van Santos en New York Cosmos. De 74-jarige Braziliaan ondergaat enkele medische onderzoeken en mag een dag na zijn opname alweer naar huis. Ruim een week later volgt opnieuw een ziekenhuisopname. Nierstenen worden verwijderd en een paar dagen na de ingreep laat Pelé weten dat het goed met hem gaat.

'Ik kijk ernaar uit de komende vakantiedagen en de feestdagen met mijn familie door te brengen', aldus de Braziliaan via Twitter. Een geruststelling voor de hele voetbalwereld. Eind november wordt hij nogmaals opgenomen en tijdens een routineonderzoek komt een infectie aan de urinewegen aan het licht. Op dinsdag 9 december mag Pelé het Albert Einstein-ziekenhuis weer verlaten. Sindsdien is de Goddelijke Kanarie niet meer gesignaleerd in de buurt van een verpleeghuis.

15-11: 'Kort, maar krachtig'
Een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt Dick Advocaat fataal als bondscoach van Servië. Advocaat stapt op, maar de oorzaak is wel opmerkelijk. Een maand eerder tijdens het kwalificatieduel met Albanië zorgde een drone met Albanese vlag voor heftige rellen tussen suporters, officials en spelers.

De wedstrijd is gestaakt en Servië wint reglementair met 3-0, maar moet de drie punten later als straf weer inleveren. Zodoende staat Servië op één punt na drie kwalificatieduels. Daardoor is het EK 2016 in Frankrijk een praktisch onbegonnen zaak en eindigt het tijdperk Advocaat na amper vier maanden. 'Wij zijn hier gekomen om ons te kwalificeren voor het EK. Die mogelijkheid is nu heel, heel klein. Het was een kort, maar krachtig avontuur', aldus Advocaat.

16-11: wat gaat Hiddink doen?
Wat is bondscoach Guus Hiddink van plan? De ervaren trainer laat voetbalminnend Nederland in twijfel na afloop van het met 6-0 gewonnen EK-kwalificatieduel met Letland. Hiddink had Oranje in aanloop naar Letland een ultimatum gesteld: winnen. Zo niet, dan zou de keuzeheer direct opstappen. Zover komt het niet, maar echt duidelijk is Hiddink niet over zijn nabije toekomst. 'Ik sta onder contract bij de KNVB. Daar heb ik verder niets aan toe te voegen', aldus Hiddink tegenover de NOS. Als Hiddink om verdere uitleg wordt gevraagd, reageert de bondscoach gepikeerd. 'Ik ben alleen bezig met vandaag.'

Halverwege de maand december is er pas echt duidelijkheid. De 68-jarige trainer laat weten dat hij op 28 maart gewoon op de bank zit tijdens het EK-kwalificatieduel met Turkije. Ook de evaluatie na de vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico (3-2 nederlaag) en het duel met de Letten verloopt naar alle tevredenheid. Bert van Oostveen gaat door het stof nadat hij in oktober had laten weten de slechte start van Oranje in de kwalificatiereeks grondig te evalueren met Hiddink. 'In de media heb ik het niet handig gedaan', aldus de KNVB-directeur, die zijn excuses aanbood aan de bondscoach.

19-11: kunstgras afschaffen
Martin van Geel zorgt voor opschudding. De technisch directeur van Feyenoord pleit voor afschaffing van kunstgras in de Eredivisie. De Rotterdammers kondigen aan een voorstel in te dienen tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal. Dat blijkt later agenda-technisch niet mogelijk. 'Het zou mooi zijn als de Eredivisie ervoor kiest niet meer op kunstgras te spelen', aldus Van Geel. Het levert felle discussies op met voor- en tegenstanders.

Marco Boogers laat aan Voetbal International weten een voorstander te zijn van echt gras, maar dat kunstgras financieel gezien de beste optie is voor FC Dordrecht. 'Het is leuk dat de topclubs van alles eisen, maar daar moet je ook iets voor terugdoen. Bijvoorbeeld de verdelingen van de tv-gelden aanpassen', aldus de technisch directeur van De Schapenkoppen. Op dit moment spelen ADO Den Haag, SC Cambuur, FC Dordrecht, Excelsior, Heracles Almelo en PEC Zwolle op nepgras.

24-11: Almelo in de ban van de steenmarter
De steenmarter, die tot twee keer toe op het veld opdook tijdens een wedstrijd van Heracles Almelo, blijft door mysterie omgeven. De aandacht voor het dier is enorm, maar niemand weet waar hij vandaan komt.

De club uit Almelo roept de hulp in van steenmarterdeskundige Han Brinkcate om het beest te bannen uit het Polman Stadion. Voorzitter Jan Smit is rigoureus en overweegt zelfs een stadionverbod voor het beschermde diersoort.

27-11: Feyenoord door in Europa
Voor het eerst sinds het seizoen 2004/05 overwintert Feyenoord weer in Europa. De Rotterdammers winnen in eigen huis van Sevilla (2-0) dankzij treffers van Jens Toornstra en Karim El Ahmadi. Feyenoord gaat door als groepshoofd in de poule met Sevilla, HNK Rijeka en Standard Luik. De volgende dag plaatst ook PSV zich voor de volgende ronde in de Europa League. Het duel in en met Estoril (3-3) moet vrijdagmiddag uitgespeeld worden vanwege de hevige regenval op donderdagavond.

In december plaatst ook Ajax zich voor de knock-outfase van de Europa League. De Amsterdammers eindigen als derde in de poule met Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia. Barça en PSG gaan door in de Champions League, terwijl het Europese seizoen voor de Cyprioten eindigt in 2014. Het is voor het eerst sinds tien jaar dat de gehele traditionele topdrie Europees overwintert. In de tweede ronde wacht de Nederlandse clubs een pittig programma. Feyenoord treft AS Roma, terwijl PSV en Ajax het opnemen tegen respectievelijk Zenit Sint-Petersburg en Legia Warschau.

27-11: Oranje-vrouwen schrijven geschiedenis
Een historische dag voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. In Verona plaatsen de Oranje Leeuwinnen zich ten koste van Italië (2-1 overwinning) voor het eerst in de geschiedenis voor het WK. Volgend jaar wacht het WK, dat van 6 juni tot 5 juli wordt gespeeld in Canada.

Grote uitblinker aan de kant van Oranje: Vivianne Miedema. De behendige spits neemt de Leeuwinnen bij de hand en is met twee treffers de heldin van Oranje. Jong, maar nu reeds de hoop van de Oranje-vrouwen. Achttien jaar, achttien interlands en al achttien doelpunten. Het zijn fraaie cijfers.

30-11: Borussia Dortmund hekkensluiter
Dit is niet de maand van Borussia Dortmund. De nevelmaand wordt afgesloten als hekkensluiter; de tweede keer in 29 jaar tijd. Ter vergelijking: in het seizoen 2011/12 is Dortmund nog kampioen van Duitsland en een jaar later zijn Die Borussen verliezend finalist in de Champions League. Van de absolute top naar de kelder in de Bundesliga, het is het verhaal van Dortmund in een notendop.

Trainer Jürgen Klopp kan desondanks rekenen op de steun van de clubleiding. Het bestaat nog: clubs in het nauw die géén overhaaste beslissingen nemen. Ook in december is het spel van de geel-zwarten niet hoopgevend, al leveren de laatste vier competitieduels wel vier punten op en gaat Dortmund als nummer zeventien van de Bundesliga de winterstop in.

Samenstelling: Jarno Verweij

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.