Nord-derby prooi voor Van der Vaart en HSV

Hamburger SV heeft zich enige lucht verschaft in de strijd om handhaving door de derby tegen Werder Bremen in de slotfase naar zich toe te trekken (2-0).

Hoe de bevrijdende tweede treffer van HSV in blessuretijd tot stand kwam was misschien wel tekenend voor de toestand waarin de twee Noord-Duitse clubs verkeren. Werder-keeper Raphael Wolf werkte de bal al grabbelend in het eigen doel, nadat Tolgay Arslan namens de thuisploeg het voor elkaar had gekregen enkele meters voor een leeg doel de bal op de paal te werken.

Maar het mocht de pret niet drukken voor de thuisploeg, dat tot de Nord-derby slechts vier keer had gescoord in de elf Bundesliga-duels van dit seizoen. Nummer vijf kwam pas in de slotfase van de streekderby. Invaller Artjom Rudnevs deed in de 84ste minuut wat van hem werd verwacht; hij brak de ban tegen Werder.

De eerste seizoentreffer van de Letse spits dwong Werder tot een offensief. Eljero Elia mocht daarbij ook zijn trainingspak uittrekken. Maar de aanvaller kon in de schamele minuten die hem waren gegund niets uitrichten. De tweede gele kaart voor Werder-aanvoerder Clemens Fritz maakte de opdracht nagenoeg kansloos.

Daardoor kon Rafael van der Vaart – die in de 86ste minuut naar de kant ging – zijn Hamburgse teamgenoten in de armen vliegen. Door de zege is HSV namelijk naar de vijftiende plaats geklommen, waar Werder is afgezakt naar de voorlaatste plek.