Noord-Koreanen na rust geslacht door Portugal

Noord-Korea was in de tweede helft het slachtoffer van de dadendrang van het opgeleefde Portugal, dat nadrukkelijk werkte aan het doelsaldo (7-0).

In het tweede optreden in Zuid-Afrika liet Noord-Korea zich van een andere kant zien. Lag tegen Brazilië de nadruk op verdedigen, tegen Portugal richtte Chollima zich meer op de aanval. De ploeg van bondscoach Jong-Hun Kim deed vooral met schoten van afstand van zich spreken.

Maar veel schoot Noord-Korea niet op met de andere instelling. Tegen Brazilië werd pas in de tweede helft de eerste goal geïncasseerd, Portugal sloeg al binnen een half uur een bres in de Noord-Koreaanse defensie.

Tiago Mendes stond met een knappe steekpass aan de basis van de openingstreffer van Raúl Meireles. De treffer gaf Portugal een welkome steun in de rug, want de druk om te winnen kwam het spel in het eerste half uur niet ten goede. De 1-0 was het resultaat van de eerste goede Portugese aanval. Cristiano Ronaldo personificeerde voor rust het Portugese optreden in Kaapstad. De aanvaller van Real Madrid wilde te graag het verschil maken en daardoor liepen zijn acties vooral uit op een teleurstelling. In de tweede helft was hij beter op dreef en maakte hij ook een einde aan zijn improductieve periode als international.

Verlost van de druk kwam Portugal na rust sowieso beter uit de verf. De defensie van Noord-Korea had in het eerste kwartier al drie keer het nakijken. Simão Sibrosa, Hugo Almeida en Tiago namen het laatste restje spanning weg. Invaller Liédson vergrootte het leed van de Aziaten, waarna Cristiano Ronaldo en Tiago in de slotfase de score verder opvoerden.

Door de ruime overwinning kan Portugal een voorschot nemen op de tweede ronde van het WK. Enige concurrent Ivoorkust moet niet alleen een achterstand van drie punten goed maken, maar ook het beduidend slechtere doelsaldo wegwerken. Noord-Korea is na twee nederlagen uitgeschakeld.