Nominaties Van Persie en Robben als beste van Europa

De Europese voetbalbond UEFA heeft Robin van Persie en Arjen Robben genomineerd voor de prijs van Beste Speler in Europa voor het seizoen 2012/13. De aanvoerder en de reserve-aanvoerder van het Nederlands elftal moeten concurreren met acht andere spelers.

Nominaties Van Persie en Robben als beste van Europa

Van Persie speelde afgelopen seizoen een cruciale rol in het behalen van de titel door Manchester United door met 26 goals topscorer van de Premier League te worden, terwijl Robben zijn club Bayern München in de Champions League-finale langs Borussia Dortmund schoot (2-1).

Waar Van Persie geen enkele ploeggenoot zag worden genomineerd, is Robben met Thomas Müller, Franck Ribéry en Bastian Schweinsteiger wel omgeven door bekende gezichten. Het trio speelde net als Robben een voorname rol in het behalen van de treble met Bayern.

De lijst van tien genomineerden wordt gecompleteerd door Gareth Bale (Tottenham Hotspur), Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Lionel Messi (Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Messi won in 2011 de eerste editie van de door UEFA-voorzitter Michel Platini in het leven geroepen verkiezing. De viervoudig Wereldvoetballer van het Jaar gaat dus op voor zijn tweede prijs. Andrés Iniesta, de winnaar van vorig jaar, is niet genomineerd.

WedergeboorteDe prijs is in feite een wedergeboorte van de strijd om de Gouden Bal, die tot 2009 jaarlijks werd uitgereikt door toonaangevende Europese journalisten in het Franse blad France Football maar inmiddels is samengegaan met de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar.

Op 29 augustus wordt duidelijk wie van de tien spelers afgelopen seizoen de beste voetballer van Europa was. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League. Op 6 augustus verkleint de UEFA het aantal genomineerden tot drie.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen