Nolito op vervloekte grond alsnog op zoek naar ultiem geluk

Reacties

Met Nolito is Manchester City een koning van de kleine ruimte rijker. Een portret van de 29-jarige Spanjaard, die over is gekomen van Celta de Vigo.

Nolito op vervloekte grond alsnog op zoek naar ultiem geluk

In het bescheiden Estadio San Pablo toont de aanvaller zich op 25 oktober 2006 voor het eerst aan het grote publiek. Als speler van derdeklasser Écija, dat in dat seizoen tegen Real Madrid speelt in het bekertoernooi. Onder anderen David Beckham, Ronaldo, Robinho en Antonio Cassano verschijnen die avond aan de aftrap, maar het is niet genoeg voor de zege (1-1). De kop van Marca een dag na de wedstrijd vat samen wat er die avond gebeurde. 'Niet Beckham, niet Ronaldo, niet Reyes, niet Robinho, maar Golito de Nolito.'

In zijn jeugd heeft Nolito weinig met het voetbal zoals wij het kennen, de wedstrijden elf tegen elf. Op straat kan hij in Sanlúcar de Barrameda, een plaatsje in de provincie Cádiz, zijn kwaliteiten namelijk pas echt optimaal benutten. Wie de jonge Nolito kwijt is, hoeft niet ver te zoeken. 'Onder onze flat lag een pleintje. Ik was wel lid van een club, maar het liefst voetbalde ik op straat. Iedere avond speelde ik tot tien uur, dan werd ik naar binnen geroepen.'

Na twee seizoenen bij Écija klopt Barcelona aan. De aanvaller krijgt een kans in het tweede elftal van de Catalanen. De huidige Spaanse international gaat aan de slag onder Luis Enrique. Hij doet het verdienstelijk in het tweede, maar kansen in het eerste zijn beperkt. Pep Guardiola gunt de flankspeler in het seizoen 2010/11 twee invalbeurten in La Liga. 'Zat ik opeens in een kleedkamer met Lionel Messi. Ik ben realistisch genoeg. Ik moest concurreren met de beste aanvallers van de wereld. Dat lukte niet.'

Nolito vertrekt naar Benfica, maar Luis Enrique verliest zijn voormalige goudhaantje van Barcelona B niet uit het oog. Als de huidige hoofdcoach van Barça aan de slag gaat bij Celta de Vigo, volgt Nolito in zijn spoor. Bij de Primera División-club is de buitenspeler op zijn plaats. Nolito scoort makkelijk, dribbelt met vertrouwen en heeft oog voor zijn collega-aanvallers. Voor bondscoach Vicente del Bosque voldoende reden hem in november 2014 een kans te gunnen bij de nationale ploeg.

Bondscoach Vicente del Bosque laat Nolito op het EK in Frankrijk in alle vier de wedstrijden starten. Het levert één treffer en één assist op.
Bondscoach Vicente del Bosque laat Nolito op het EK in Frankrijk in alle vier de wedstrijden starten. Het levert één treffer en één assist op.

Dan al zijn er speculaties over een transfer naar de Premier League, maar van Nolito hoeft het niet zo nodig. Bij een Spaanse radiozender geeft hij uitleg. 'Het is daar koud, het regent er vaak en het eten is slecht. Bovendien heb ik het naar mijn zin bij Celta de Vigo. Waarom zou ik vertrekken? Ik verdien genoeg. Mijn familie is van oorsprong arm, dus ik ben blij met wat ik heb. Waarom zou ik meer willen?'

Passie voor de sport en waardering voor het kleine. Als kind had Nolito aan een bal genoeg. Het stoort hem dat zijn geliefde pleintje tegenwoordig vaak leeg is. 'Als ik er kom, zie ik zelden nog kinderen voetballen. De jeugd is druk met mobieltjes en computers. Soms ga ik nog weleens naar een jeugdwedstrijd kijken, dan zie ik ouders continu naar hun kinderen schreeuwen. Ze denken allemaal dat hun kind de nieuwe Maradona is, terwijl het om plezier draait. Je mag van kinderen niet verwachten dat ze twintig keer scoren, ze moeten genieten', zegt de Spanjaard tegen El País.

Bij Celta de Vigo groeit Nolito uit tot een van de smaakmakers in de Spaanse competitie. Met de linkerflank als startpunt kiest de buitenspeler vrijwel altijd voor het avontuur. Kappen, draaien en frommelen. De eindbestemming is vaak ongewis. Nolito vindt wel een weg. Het is de creativiteit die Pep Guardiola denkt te kunnen gebruiken bij zijn Manchester City, maar het zijn ook de kwaliteiten die de succestrainer in het seizoen 2010/11 niet zag bij Nolito. Of in ieder geval in mindere mate. Het was een jaar waarin spelers als Ibrahim Afellay en Bojan Krkic wel volop kansen kregen. De potentie van Nolito bleek onvoldoende zichtbaar.

In de door Nolito vervloekte Engelse omstandigheden krijgt de samenwerking een herkansing. Het is aan Guardiola om Nolito van het voetbal te laten genieten in de regen en de kou, dan komt de rest vanzelf. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.