'Nog steeds geen rust voor Lutz Eigendorf'

Het leek een zitting zoals alle andere, vorige week bij de rechtbank in Düsseldorf. In het beklaagdenbankje zat een man van 65 jaar met grijs haar.

'Nog steeds geen rust voor Lutz Eigendorf'

Hij werd verdacht van een zware overval en hoorde uiteindelijk zesenhalf jaar cel tegen zich eisen. Karl-Heinz F., zo werd hij de volgende morgen in de kranten genoemd. Over zijn ogen was een zwart balkje gemonteerd.

Het was een relatief kleine zaak, die normaal gesproken ook een relatief klein krantenbericht zou hebben opgeleverd, als Karl Heinz F. tijdens de zitting niet plotseling was begonnen te vertellen over zijn Stasi verleden in West-Duitsland. Toen viel opeens een naam die hem de volgende dag voorop de sportpagina’s zou doen belanden: die van voetballer Lutz Eigendorf.

Lutz Eigendorf werd in zijn jonge jaren de Beckenbauer van de DDR genoemd. Op zijn 22ste debuteerde hij in de nationale ploeg, maar een paar jaar later was de verdediger het verstikkende klimaat van zijn geboorteland zó zat, dat hij naar het Westen vluchtte.

Dat Eigendorf uitgerekend onder contract stond bij Dynamo Berlin, de lievelingsclub van Stasi-chef Erich Mielke, maakte zijn vlucht extra pijnlijk voor het regime. Dat de voetballer zich vervolgens in westerse media zeer kritisch uitliet over de socialistische heilstaat, maakte het zelfs onverteerbaar.

Op de avond van 5 maart 1983 verongelukte Lutz Eigendorf met zijn Alfa Romeo in een flauwe bocht van de Brainschweiger Forststrasse. Anderhalve dag later overleed hij, 26 jaar oud en contractspeler van Eintracht Braunschweig, aan zijn verwondingen.

De dood van Eigendorf is altijd omgeven geweest door speculaties. In de loop der jaren kwamen er steeds meer aanwijzingen dat zijn auto-ongeluk in scene was gezet en dat hij in werkelijkheid was vermoord in opdracht van de Oostduitse geheime dienst.

Toch ontbrak keihard bewijs tot nu toe. Ook omdat er niets uit het Stasi-dossier van Eigendorf is op te maken. Dat is namelijk al jaren kwijt. De zaak leek muurvast te zitten.

Maar toen deed vorige week Karl-Heinz F. dus onverwachts zijn mond open. Ongevraagd verklaarde hij destijds van het Ministerium fur Staatssicherheit de opdracht te hebben gekregen Eigendorf te liquideren. Hij ontkende deze opdracht ook te hebben uitgevoerd, maar gaf met zijn bekentenis wel toe dat de geheime dienst de voetballer dood wilde hebben.

Het is bijna zeventwintig jaar geleden sinds die regenachtige avond in maart, de avond waarop Lutz Eigendorf verongelukte. Er is sindsdien veel veranderd. De DDR bestaat niet meer, Erich Mielke is al jaren dood en het ooit zo machtige Dynamo Berlin is verschrompeld tot een anoniem ploegje in de al even anonieme Oberliga Nordost-Nord.

Toch gaan er na de bekentenis van F. inmiddels al stemmen op om het graf te openen voor autopsie. Ook de openbaar aanklager in Berlijn heeft al van zich laten horen. 'Moord verjaart niet', zei hij strijdvaardig en hij leek zich te verheugen op een nieuwe zaak.

Ook dik een kwart eeuw na zijn mysterieuze dood, heeft Lutz Eigendorf nog steeds geen rust.

Michel van Egmond

Bekijk hier al onze video's