'Nog een jaar zo doorgaan en Kramer is klaar voor de top'

Reacties

Michiel Kramer (25) heeft de potentie om in de toekomst als spits van een Nederlandse topclub aan de slag te gaan. Dat stelt Harry van der Laan, de voormalige goaltjesdief van ADO Den Haag die ook een seizoen voor Feyenoord uitkwam. Juist bij de Rotterdammers klinkt vanwege de teleurstellende productie van spits Colin Kazim-Richards voorzichtig de naam van de huidige ADO-spits én Eredivisietopscorer.

'Nog een jaar zo doorgaan en Kramer is klaar voor de top'

Niemand minder dan ADO-coach Henk Fraser noemde Kramer, die in Rotterdam geboren werd en in de jeugd voor Excelsior speelde, als een geschikte spits voor Feyenoord. Kramer, die op acht Eredivisiegoals staat, deed hem wel eens denken aan John van Loen.

Ook Van der Laan ziet volop kwaliteiten bij de veelbesproken aanvaller. 'Kramer is een goede en vooral intelligente spits. Vergelijk hem eens met zijn ploeggenoot Mike van Duinen; dan zie je toch wel een verschil. Van Duinen is een inzetspits die het van zijn werklust moet hebben, terwijl bij Kramer zijn raffinement in de afronding opvalt. Hij knalt nooit zomaar op doel, er zit altijd intelligentie achter. Bovendien heeft hij ook zijn lengte mee. Hij is kopsterk en kan ook nog eens prima met de rug naar de goal spelen. In de combinatie is hij eveneens goed. Dat laatste, daar heb ik hem recent nog een compliment voor gegeven. Jij bent niet alleen maar bezig met scoren, maar ook met het team beter maken, vertelde ik hem. Het enige wat Michiel nog mist, is wat pure snelheid op de eerste meters. Al kan hij dat aan de hand van specifieke kracht- en looptraining nog verbeteren', aldus de analyticus van FOX Sports.

Twintig goals
Van der Laan ziet nog volop ruimte voor ontwikkeling bij de voormalige spits van NAC en Volendam. 'Hij heeft zeker de kans om door te groeien naar het hoogste niveau. Als hij fit blijft en ADO gaat beter draaien, moet hij boven de twintig doelpunten kunnen uitkomen. Als Michiel nóg een jaar zo doorgaat met scoren en uitblinken, dan is hij wat mij betreft klaar voor de top. Ook bij Feyenoord.'

Harry van der Laan in actie voor Feyenoord, waar hij in het seizoen 1990/91 in 22 duels tot negen goals kwam. Voor ADO scoorde hij in de twee seizoenen daarvoor en de vier jaren daarna in totaal 104 keer in 173 wedstrijden.
Harry van der Laan in actie voor Feyenoord, waar hij in het seizoen 1990/91 in 22 duels tot negen goals kwam. Voor ADO scoorde hij in de twee seizoenen daarvoor en de vier jaren daarna in totaal 104 keer in 173 wedstrijden.

Van der Laan: 'Al moet het allemaal ook weer niet te snel gaan. Hij is nú goed bezig, maar de entourage en de druk bij een topclub zijn heel anders dan bij ADO. Er komt dan heel veel op je af. Bij topclubs als Feyenoord moet je vaak om het respect af te dwingen als een grote meneer binnenkomen. Er móét bovendien gewonnen én gescoord worden. Iedere tegenstander gaat tweehonderd procent op de brommer  tegen je. Zo snel een dergelijke stap maken, blijft daarom een risico. Neem Luc Castaignos. Een leuke spits voor FC Twente en de Eredivisie, maar natuurlijk niet voor Internazionale. Die jongen is veel te vroeg naar het buitenland gegaan. Daar was hij niet rijp voor, al heeft hij waarschijnlijk financieel wel een klapper gemaakt.'

Feyenoord
Toch begrijpt de trefzekere spits van weleer dat de omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat het toch tot een transfer van Kramer komt. 'Feyenoord is zoekende wat betreft de spitspositie. Eigenlijk net als Ajax en misschien PSV ook wel. Er is momenteel in de Eredivisie geen Klaas-Jan Huntelaar of een speler die bij een topclub even meer dan twintig keer scoort. Misschien zegt dat wel meer over de traditionele top, dan over Kramer en ADO. Stel dat het bij Feyenoord kwakkelen blijft, dan kunnen ze zomaar eens een poging voor Kramer wagen. Aangezien zijn contract nog wel even loopt, (tot medio 2016, red.) kan ADO dan wellicht flink cashen. Stel dat Kramer in de winterstop veertien goals achter zijn naam heeft staan; dan kan hij bij een goed aanbod uit binnen- of buitenland zomaar weg zijn', besluit Van der Laan.

Record lonkt
Door zijn trefzekere competitiestart kan Kramer dit seizoen mogelijk in de voetsporen van Harry van der Laan treden. Er zijn slechts twee spitsen die in de laatste decennia meer dan twintig keer scoorden op het hoogste niveau voor de Hagenaars: Van der Laan in het seizoen 1989/90 en Dmitri Bulykin in de jaargang 2010/11, beiden 21 keer. Van der Laan werd bij ADO (en FC Den Haag) liefst vijf keer clubtopscorer: in 1990, 92, 93, 94 en 95. Daarmee evenaarde hij Carol Schuurman, die nog altijd het hoogste aantal Eredivisiegoals voor de Hagenaars in een seizoen op zijn naam heeft staan: 25 in het seizoen 1957/58. Schuurman werd clubtopscorer in 1957, 58, 59 61 en 62.
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.