Nigeriaan Odegbami presenteert zich als uitdager Platini

Reacties

De Nigeriaan Segun Odegbami heeft zich bij de steeds langer wordende rij potentiële kandidaten voor de FIFA-presidentsverkiezing van volgend jaar geschaard. De 63-jarige oud-international is na Musa Bility (Liberia) de tweede Afrikaan die de strijd wil aangaan met UEFA-voorzitter Michel Platini en zijn Zuid-Koreaanse tegenstrever Mong-Joon Chung.

Nigeriaan Odegbami presenteert zich als uitdager Platini

'Afrika moet een belangrijke rol in het mondiale voetbal spelen', vertelt Odegbami aan BBC Sport. 'Het huidige schandaal bij de FIFA is de grootste crisis van de organisatie in het 111-jarig bestaan. Er is daarom een nieuwe leider nodig die de waardigheid van deze edele sport kan herstellen. Ik denk dat die rol mij past', aldus de voormalige aanvaller, die in 1980 de Afrika Cup won met Nigeria.

Odegbami vindt het net als Bility, voorzitter van de Liberiaanse bond, de hoogste tijd dat een Afrikaan de FIFA gaat leiden. 'De noodzakelijke hervormingen bieden de mogelijkheid voor zo'n grote verandering', stelt een van de grootste Nigeriaanse voetballers aller tijden. Hij denkt dat zijn bid zal uitblinken in 'verantwoordelijkheid, integriteit, transparantie, oprechtheid en toerekenbaarheid.'

Odegbami zal voor 26 oktober de steun van vijf FIFA-lidstaten moeten hebben om op 26 februari kans te maken op de lege voorzittersstoel die Sepp Blatter achterlaat. Behalve Platini en Chung hopen ook oud-voetballers Zico (Brazilië) en David Nakhid (Trinidad & Tobabo) dan ten tonele te verschijnen. De Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale overweegt zich ook kandidaat te stellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.