Nigeria onttroont na thriller kampioen Tunesië

Nigeria plaatste zich voor de halve finale van de Afrika Cup door titelverdediger Tunesië uit te schakelen. Makkelijk kwam kwalificatie bij de laatste vier niet tot stand, want pas na strafschoppen zegevierden The Green Eagles: 1-1 en 6-5.

Doelman Vincent Enyeama was uiteindelijk de held. Nadat de Nigerianen al twee strafschoppen hadden gemist, keerde hij de inzetten van Adel Chedli en Selim Benachour, schoot vervolgens zelf een penalty binnen en beëindigde de lange serie door ook de achtste pingel van de Tunesiërs (die van aanvoerder Riadh Bouazizi) te keren.

In de voorafgaande twee uur hielden beide landen elkaar op een 1-1 gelijkspel, al was Nigeria gedurende de honderdtwintig minuten de betere ploeg. The Super Eagles controleerden het spel en creëerden meer kansen en mogelijkheden dan het ietwat afwachtende Tunesië.

Al na zes minuten was de ploeg van bondscoach Augustin Eguavoen op voorsprong gekomen. Doelman Ali Boumnijel stompte een voorzet van Obafemi Martins voor de voeten van Obinna Nwaneri, die hard raak schoot.

Tunesië had het erg moeilijk en miste via Clayton zelfs een strafschop in de vijftiende minuut. Toch kwam de titelverdediger vlak na rust langszij, via een kopbal van dichtbij van Karim Hagui. Hatem Trabelsi, die een povere eerste helft speelde, was op dat moment al vervangen.

In de halve finale wacht Nigeria een ontmoeting met de winnaar van de kwartfinale tussen Kameroen en Ivoorkust.