Nigeria na strafschoppen langs dapper Zambia

Nigeria heeft de halve finale bereikt van de Afrika Cup. Na de reguliere speeltijd en verlenging was de stand in het kwartfinaleduel met Zambia nog steeds doelpuntloos gelijk. Daar mocht vooral Nigeria niet over klagen. De strafschoppenserie werd uiteindelijk gewonnen door Nigeria.

Nigeria na strafschoppen langs dapper Zambia

Het verrassende Zambia had in de poulefase afgerekend met Gabon en Tunesië en begon als underdog het duel met Nigeria. In de basis bij Zambia uiteraard Jacob Mulenga. De spits van FC Utrecht onderscheidde zich als een van de betere spelers op de Afrika Cup en was ook nu weer prominent aanwezig.

De ploegen maakten er een tactische wedstrijd van. Nigeria ging voor de controle en had vooruit zeer weinig dreiging. Bij Zambia moest het gevaar komen van vuurpijlen richting Mulenga en hopen dat hij wat kon uitrichten tegen een overtal verdedigers. Aanvoerder Chris Katongo probeerde lijn in het Zambiaanse spel te brengen, maar had te veel teamgenoten om zich heen die niet in de wedstrijd zaten.

Zambia had het beste van het spel, maar slaagde er maar niet in om doelrijpe kansen te produceren. Daarom kabbelde de wedstrijd naar de verlenging. Nigeria kwam daarin met tien man te staan nadat Onyekachi Apam zijn tweede gele kaart kreeg en moest vertrekken. Het betekende dat Nigeria de boel nog meer dicht spijkerde en hoopte te overleven tot de strafschoppen.

Doordat Zambia de meeste krachten had verspeeld moest een penalty-serie bepalen wie door ging naar de halve finale. De eerste zes pegels van elf meter gingen feilloos binnen. De zevende was voor Thomas Nyirenda die lang bezig was om de bal goed te leggen en vervolgens een slappe inzet losliet. Vincent Enyeama, goalie van Nigeria, kon keren. De laatste van de serie was voor beide keepers. Zambiaan Kennedy Mweene schoot raak, maar zijn opponent Enyeama faalde niet en dat betekende dat Nigeria in de halve finale Ghana treft.

Bekijk hier al onze video's