Nigeria mist stootkracht en verliest van Ghana

Ghana is de eerste finalist van de Afrika Cup 2010 in Angola. De ploeg was in de halve finale te sterk voor Nigeria en won met 1-0. Asamoah Gyan was de matchwinner.

Nigeria mist stootkracht en verliest van Ghana

Nigeria-coach Shuaibu Amodu koos in zijn basisopstelling verrassend Obafemi Martins als spits in plaats van aanvoerder Yakubu. Oud-Spartaan Sani Kaita stond eveneens aan de aftrap. Zijn opponent had geen plek bij de eerste elf voor Roda JC-verdediger Eric Addo en Matthew Amoah. De spits van NAC Breda viel kort voor tijd nog wel in.

Het eerste kwartier kenmerkte zich door een uitgebreide aftasting van beide ploegen van elkaar. Bij de eerste de beste kans was het gelijk raak. In de 21ste minuut sneed Kwadwo Asamoah een hoekschop scherp aan en vond het hoofd van Gyan die hard en geplaatst Vincent Enyeama kansloos liet.

Kort daarna was de spits van Rennes dichtbij de 2-0. Zijn schot verdween echter net boven de lat. De beste kans voor Nigeria kwam via Martins. De rappe aanvaller van VfL Wolfsburg kreeg de bal plots in bezit na een afstandsschot van Peter Odemwingie. Hij zag zijn inzet echter gekeerd worden door Ghana-goalie Richard Kingson.

Na rust liet Ghana de tegenstander de bal en concentreerde zich vooral op verdedigen. Nigeria zette wel aan, maar ontbeerde vorm. Grote man Jon Obi Mikel kon zijn stempel niet drukken. De middenvelder van Chelsea grossierde in foute keuzes. Kaita was met twee schoten nog het dichts bij de gelijkmaker, maar zijn pogingen misten doel.

Zonder in grote problemen te komen trok Ghana de zege over de streep. Zondag wacht in de finale de winnaar van de andere halve finale tussen Algerije en Egypte. Deze wedstrijd wordt donderdag later op de dag gespeeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen