Nieuwe Wolfsburg-coup Kruse plaag voor Nederlandse spits

Reacties

De 32ste speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, over de nieuwe spitsenproblematiek bij VfL Wolfsburg.

Nieuwe Wolfsburg-coup Kruse plaag voor Nederlandse spits

Helemaal rustig rondom Bas Dost is het bij VfL Wolfsburg gedurende drie seizoenen nooit geweest en zal het, naar alle waarschijnlijkheid, ook niet meer worden. De begin dit kalenderjaar ontstane hype rondom de voormalige spits van SC Heerenveen en Heracles Almelo lijkt van korte duur te zijn geweest. Na het seizoen wil Dost om de tafel met de clubleiding om over zijn toekomst te praten.

Reden: voor de komende vier seizoenen heeft VfL Wolfsburg zich versterkt met Max Kruse, spits van Borussia Mönchengladbach en elfvoudig Duits international. Bij een voetballer die is vrijgekocht voor het vastgestelde transferbedrag in zijn contract – 12 miljoen euro – is het aannemelijk dat hij voor de basis komt. Al dan niet daarom reageerde de clubleiding afgelopen week laconiek op de gezaaide twijfels van Dost. 'We weten inmiddels hoe Bas in elkaar steekt', aldus trainer Dieter Hecking. 'Elke transfertermijn zegt hij over zijn toekomst na te denken... Maar Dost en ook Nicklas Bendter hebben doorlopende contracten, er is geen reden hen te verkopen.'

De komst van Kruse past in de doorontwikkeling van Die Wölfe, die op weg naar de top van de Bundesliga eerder grof geld betaalden voor Luiz Gustavo (Bayern München, 16 miljoen euro), Kevin De Bruyne (Chelsea, 25 miljoen) en André Schürrle (Chelsea, 32 miljoen). In een uit de subtop van de Eredivisie afkomstige spits of een bij Arsenal door het ijs gezakt enfant terrible - Bendtner) is het vertrouwen dit seizoen broos gebleken. De een is te grillig en laat de kop snel hangen, de ander is vooral bezig met Twitter en zorgt net iets te vaak voor een relletje. Met het oog op de Champions League wil VfL Wolfsburg voorin ruimere en meer constante opties voor handen hebben.

'Na het vertrek van Ivica Olic (keerde in de winterstop terug bij Hamburger SV, red.) hadden we geen bewegelijke aanvallers meer in de selectie', stelt Hecking. 'Max is iemand die ons spel variabeler maakt. En het is belangrijk dat we niet alleen iemand voorin hebben die de balletjes afwacht...'

Daarmee stapelen de ontwikkelingen zich op rondom Kruse, die in 2012 nog in de Tweede Bundesliga actief was voor FC Sankt-Pauli. Saillant is dat hij de voorlaatste speelronde de enige treffer maakte tijdens het thuisduel van Gladbach met Wolfsburg. Hierdoor moet zijn nieuwe werkgever de resterende drie duels aan de bank om de tweede plaats veilig te stellen, te beginnen zondag met de uitwedstrijd tegen SC Paderborn.

Met zijn kwaliteiten vormde Kruse eerder een plaag voor Luuk de Jong, die bij aanvang van het vorige seizoen zijn basisplaats moest afstaan aan de Duitser (destijds voor slechts 2,5 miljoen euro opgepikt bij SC Freiburg).

Overigens beschikt de nieuwbakken Wolfsburg-spits evenmin over een schoon blazoen. Zo viel Kruse af voor de 23-koppige selectie voor het WK in Brazilië. Het zorgde voor heel wat speculaties in Duitsland. Naar verluidt had de aanvaller rondom de oefeninterland tegen Engeland in november 2013 de huisregels bij Die Mannschaft ernstig overtreden. Dit leidde tot een vertrouwensbreuk met bondscoach Joachim Löw, die ruim een jaar – ondanks een gebrek aan waardige spitsen – afzag van Kruse. Dat hij in oktober toch in genade werd genomen, zegt veel. Want het verleden heeft uitgewezen dat Löw zijn spelers zelden een tweede kans gunt, weten ook Kevin Kuranyi en Torsten Frings.

Programma
Hamburger SV 08-05
20:30
SC Freiburg
Bayern München 09-05
15:30
FC Augsburg
Borussia Dortmund 09-05
15:30
Hertha BSC
Borussia
Mönchengladbach
09-05
15:30
Bayer Leverkusen
Hannover 96 09-05
15:30
Werder Bremen
Eintracht Frankfurt 09-05
15:30
1899 Hoffenheim
VfB Stuttgart 09-05
18:30
FSV Mainz 05
Paderborn 10-05
15:30
VfL Wolfsburg
1. FC Köln 10-05
17:30
Schalke 04

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.