Nieuwe televisiedeal brengt La Liga in buurt Premier League

Reacties

De Spaanse voetbalcompetitie (LFP) heeft de binnenlandse televisierechten voor het seizoen 2015/16 voor zeshonderd miljoen euro verkocht aan Telefonica. Als de buitenlandse rechten zoals verwacht hetzelfde bedrag opbrengen, wordt de megadeal van de Premier League benaderd.

Nieuwe televisiedeal brengt La Liga in buurt Premier League

Aan de nieuwe Spaanse televisiedeal ging veel juridisch getouwtrek vooraf. In tegenstelling tot de meeste andere grote competities verkocht La Liga de rechten niet collectief, waardoor Barcelona en Real Madrid samen meer geld ontvingen dan de achttien andere clubs samen.

Om af te dwingen dat de rechten collectief verkocht gaan worden, kondigde de Spaanse spelersvakbond voor de laatste speeldag zelfs een staking aan. De rechter besloot uiteindelijk dat er toch gevoetbald moest worden, maar met de nieuwe collectieve deal lijken de voetballers toch hun zin te hebben gekregen.

Het bedrag dat de LFP ontvangt voor de binnenlandse rechten is slechts twaalf miljoen hoger dan de vorige geldsom. Voorzitter Javier Tebas spreekt in Spaanse media de verwachting uit dat met de buitenlandse deal wel aanzienlijke vooruitgang kan worden geboekt. Hij denkt daarvoor zeshonderd miljoen te kunnen vangen van Mediapro, een verdrievoudiging van de vorige deal.

Megadeal
Als Tebas geen sprookjes verkoopt, dan stijgt de totale opbrengst van de televisierechten van La Liga naar 1,2 miljard. Dat is meer dan het miljard per seizoen dat de Premier League nu ontvangt, al kunnen de Engelse teams vanaf 2016 1,9 miljard per jaargang bijschrijven vanwege een nieuwe megadeal.

De Italiaanse Serie A komt qua televisierechten op de derde plaats met 943 miljoen euro per jaar. In de Bundesliga betalen de uitzendgerechtigden 628 miljoen per seizoen. De clubs uit de Franse Ligue 1 ontvangen iedere jaargang 607 miljoen, een bedrag dat per 2016 oploopt tot 726 miljoen.

En de Eredivisie? In het seizoen 2014/15 konden de achttien Nederlandse clubs gezamenlijk 72 miljoen euro bijschrijven vanwege de overeenkomst met FOX Sports.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.