Nieuwe rel over toewijzing WK 2006

Reacties

Volgens de Schotse onderzoeksjournalist Andrew Jennings heeft een corrupte FIFA-official Duitsland aan het WK 2006 geholpen. In zijn nieuwe boek valt te lezen dat Nieuw-Zeelander Charles Dempsey in ruil voor een koffer met 250 duizend dollar een dubieuze rol vertolkte.

Nieuwe rel over toewijzing WK 2006

Al vijftien jaar lang is het een vreemde, nooit opgehelderde affaire. In 2000 leek Zuid-Afrika de beste papieren te hebben voor WK 2006. Maar uiteindelijk ging Duitsland met het toernooi aan de haal. De Duitsers wonnen de verkiezing met 12-11. Normaal gesproken waren er geen 23 maar 24 stemmen geweest, ware het niet dat Dempsey zich op het laatste moment terugtrok.

Dempsey, die destijds namens Oceanië in het uitvoerend comité van de FIFA zetelde, had de eerste twee stemrondes nog voor Engeland gestemd. Van de Oceanische confederatie (OFC) had hij instructies om na de uitschakeling van Engeland voor Zuid-Afrika te gaan. Maar plotseling onthield hij zich van stemming. Bij 12-12 had de stem van Sepp Blatter (op de foto met Franz Beckenbauer en Fedor Radmann) de doorslag gegeven. Blatter stemde op Zuid-Afrika. Door de ontbrekende stem van Dempsey ging het WK echter naar Duitsland. Dempsey zei achteraf ietwat mysterieus dat hij onder zware druk stond, maar heeft nooit uitgelegd wat hem die dag bezielde. 

Vier jaar na het WK in Duitsland ging de mondiale eindronde alsnog naar Zuid-Afrika. Sepp Blatter lacht de fans van het thuisland toe.
Vier jaar na het WK in Duitsland ging de mondiale eindronde alsnog naar Zuid-Afrika. Sepp Blatter lacht de fans van het thuisland toe.

Jennings geeft in The Dirty Game het antwoord: een Duitse tussenpersoon had geregeld dat voor Dempsey in het Dolder Grand Hotel in Zürich een koffer met geld klaarlag. Een taxi zou hem direct met de cash naar het vliegveld rijden. Jennings confronteerde de Duitse tussenpersoon, die ontkende hiermee iets te maken te hebben. Dempsey zelf kan niet meer reageren. Hij overleed in 2008.  

De secretaris-generaal van de OFC, Tai Nicholas, liet de Nieuw-Zeelandse media vandaag weten woest te zijn over de aantijgingen van Jennings. 'Het is triest dat zo’n beschuldiging zeven jaar na zijn dood komt, als hij zich niet meer kan verdedigen.'

Ook de voormalige bondscoach van Nieuw-Zeeland, Kevin Fallon, gelooft het omkoopverhaal niet. 'Ik kende hem als geen ander, hij was een vriend. Dempsey was een miljonair. Hij kocht Jaguars en reisde eersteklas. Hij had geen reden zijn reputatie te bezoedelen voor 250 duizend dollar.'

Bekijk hier al onze video's