Nieuwe Oranje-lichting moet het doen: Grote Vier ontbreken

Reacties

De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk van maandagavond in De Arena (20.45 uur) betekent in zekere zin het einde van een tijdperk. Voor het eerst in veertien jaar werkt Oranje een competitieve interland af zonder tenminste één speler van De Grote Vier.

Nieuwe Oranje-lichting moet het doen: Grote Vier ontbreken

Op 16 oktober 2002 gebeurde het in het uitduel met Oostenrijk (0-3) voor het laatst dat Oranje een kwalificatieduel of een wedstrijd op een groot toernooi speelde zonder de inbreng van Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder of Rafael van der Vaart. Het kwartet internationals stond in hun hoogtijdagen ook wel bekend als De Grote Vier.

De laatste interland van Van der Vaart, tegenwoordig actief voor FC Midtjylland, dateert inmiddels van bijna drie jaar geleden (oefenduel met Colombia in november 2013), terwijl Van Persie na het mislopen van het EK tegen Tsjechië een jaar geleden niet meer werd opgeroepen door Danny Blind. Robben en Sneijder maken echter nog altijd deel uit van de plannen van de bondscoach.

De twee dertigers zijn zelfs de eerste aanvoerders van Oranje. De band zat het laatste jaar echter vooral om de arm van Sneijder, omdat Robben elf maanden terug in en tegen Wales (3-2 zege) voor het laatst meedeed bij het Nederlands elftal. Omdat ook zijn generatiegenoot tegen Frankrijk ontbreekt door een hamstringblessure, is het woord tegen Les Bleus aan de nieuwe generatie.

Mark van Bommel viert een doelpunt met Patrick Kluivert en Roy Makaay in het EK-kwalificatieduel met Oostenrijk op 16 oktober 2002.
Mark van Bommel viert een doelpunt met Patrick Kluivert en Roy Makaay in het EK-kwalificatieduel met Oostenrijk op 16 oktober 2002.

Eind vorig seizoen waren de oefenwedstijden tegen Engeland, Ierland, Polen en Oostenrijk wat dat betreft al een voorproefje. Zonder De Grote Vier won Oranje op Wembley (1-2), speelde het gelijk in Dublin (1-1) en zegevierde het in Gdansk (1-2) en Wenen (0-2). Het waren de eerste interlands zonder Van Persie, Robben, Sneijder en Van Persie sinds 11 augustus 2010 (1-1 tegen Oekraïne).

De wedstrijd tegen Frankrijk is echter de eerste zonder De Grote Vier in bijna anderhalf decennium waarin daadwerkelijk iets op het spel staat. Bijna op de dag af veertien jaar geleden won Oranje het EK-kwalificatieduel met Oostenrijk met 0-3 dankzij goals van Clarence Seedorf, Phillip Cocu en Roy Makaay. Sindsdien deden Van Persie, Robben, Van der Vaart en/of Sneijder altijd mee in EK-of WK-verband.

De laatste interland waarin het viertal tegelijkertijd op het veld stond, dateert overigens al van vier jaar geleden. Bondscoach Bert van Marwijk stelde al zijn sterren op het in het laatste groepsduel van het EK 2012 met Portugal (1-2). Ondanks een vroege goal van Van der Vaart ging Oranje al na de poulefase roemloos naar huis met drie nederlagen op zak.

De EK-wedstrijd tegen Portugal is de laatste waarin 'De Grote Vier' tegelijk op het veld stond.
De EK-wedstrijd tegen Portugal is de laatste waarin 'De Grote Vier' tegelijk op het veld stond.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.