Nieuwe fout Deckers luidt zege Heerenveen in

Ondanks het vertrek van Hakim Ziyech naar FC Twente heeft SC Heerenveen zaterdagavond de eerste Eredivisie-overwinning van het seizoen geboekt. Excelsior ging in Friesland met 2-0 onderuit, nadat het in de slotfase met tien man kwam te staan. Het was een nieuwe fout van doelman Jordy Deckers die Excelsior de das om deed.

De 25-jarige sluitpost van de Kralingers ging tijdens de eerste twee competitieduels met NAC Breda (1-1 gelijkspel) en Go Ahead Eagles (3-2) in de fout, maar hield zijn doel aanvankelijk schoon. Tot de 82ste minuut, toen Deckers een penalty veroorzaakte en met rood moest vertrekken. Omdat Excelsior al drie keer had gewisseld nam Kevin Vermeulen (links op de foto naast Deckers) plaats onder de lat. Marten de Roon stuurde de 23-jarige veldspeler vanaf de stip de verkeerde kant op.

Toch was Heerenveen zonder Ziyech maar af en toe in staat het Excelsior moeilijk te maken. Of dat écht met het vertrek van de 21-jarige spelmaker had te maken valt echter te betwijfelen. Twee weken geleden verloren de Friezen mét hun vormgever nog in de basis ook al met 2-1 van het net als Excelsior gepromoveerde FC Dordrecht.

Marten de Roon groeide dankzij zijn rake penalty uit tot matchwinner in het Abe Lenstra Stadion.

Toen waren het twee defensieve missers die de ploeg van trainer Dwight Lodeweges de kop kostten, nu viel vooral het gebrek aan doortastendheid voor het doel van Deckers op. Voor rust mocht Stefano Marzo als eerste uithalen, maar de mee opgekomen rechtsback vuurde wild over. Vervolgens bracht Mark Uth op – zeker voor een spits – klungelige wijze twee goede mogelijkheden om zeep, waarna ook Luciano Slagveer de bal tot twee keer niet voorbij Deckers kreeg.

Daardoor mocht Excelsior lange tijd hopen op de eerste uitzege in de Eredivisie in achttien wedstrijden en de tweede overwining van dit seizoen. Sander Fischer was er na een ingestudeerde vrije trap al voor rust dicht bij geweest, maar de inzet van de Excelsior-captain trof de lat dankzij een uitstekende reflex van Kristoffer Nordfeldt. Na rust waren Jordan Botaka en Adil Auassar (uit een vrije trap) gevaarlijk.

Door de derde keepersfout van Deckers dit seizoen ging de ongeslagen status van de Kralingers uiteindelijk voor de bijl. Want toen Excelsior met tien man dapper de aanval koos, zorgde debutant Sam Larsson één minuut voor tijd bij een Friese tegenstoot voor het slotakkoord. Even daarvoor had Vermeulen nog knap gered toen Slagveer voor hem opdook. Beide clubs hebben na drie speelronden vier punten.