Nieuwe dreun Go Ahead in degradatiestrijd na vroeg rood

Go Ahead Eagles heeft een volgende dreun geïncasseerd in de strijd om lijfsbehoud. De Deventenaren leden een vrij kansloze 1-4 nederlaag tegen Heracles Almelo, nadat Elvis Manu vroeg het veld moest verlaten.

Kowet hoopte zich voor het eigen publiek te herpakken na de 8-0 nederlaag tegen Feyenoord van woensdag. Die hoop werd na ruim tien minuten voor een groot deel de grond ingeboord met een dubbele tegenvaller. Manu ontving, net als eerder dit seizoen tegen NEC, de rode kaart omdat hij volgens scheidsrechter Edwin van de Graaf de bal met de arm beroerde op de doellijn na een inzet van Brandley Kuwas. De strafschop werd koel benut door Heracles-aanvoerder Thomas Bruns. Even daarvoor floot de arbiter niet voor hands van Samuel Armenteros in de andere zestien meter.

Vier minuten later profiteerde Heracles voor de eerste keer van de man-meer-situatie. Na slordig balverlies van de thuisploeg leidde Kuwas de uitbraak, die uiteindelijk resulteerde in een doelpunt nadat het schot van Kristoffer Peterson via doelman Theo Zwarthoed voor de voeten van Armenteros belandde.

Al snel volgden twee doelpunten die identiek aan elkaar waren. Eerst dribbelde Peterson ongehinderd naar binnen, waarop hij de bal fraai in de verre hoek schoot. Daniel Crowley had goed opgelet bij de derde Heracles-goal, want twee minuten later maakte hij op soortgelijke wijze de 1-3.

Nog voor de pauze kreeg Heracles opnieuw een penalty. Sander Fischer kwam te laat en tikte Robin Gosens aan. Armenteros faalde vervolgens niet vanaf elf meter en is daardoor met zestien goals de meest scorende Heraclied in één seizoen. Hij schiet voormalig ploeggenoot Everton (vijftien doelpunten in het seizoen 2010/11) uit de boeken.

Onder aanvoering van het publiek, dat zijn woede jegens Van der Graaf om het wegsturen van Manu het hele duel liet blijken met liederen en spandoeken, probeerde Go Ahead de marge nog te verkleinen. Alvorens Sam Hendriks daar zeer dicht bij kwam met een vrije trap op de paal, wisten Reuven Niemeijer en Armenteros in de omschakeling niet te profiteren van de ruimte die Kowet achterliet.

Go Ahead blijft door de nederlaag in zwaar weer. Voor de nederlaag tegen Feyenoord boekte de ploeg van Robert Maaskant juist een hoopgevende zege op FC Twente (1-2). Nu is de laatste plek met 23 punten de harde realiteit. Roda JC heeft drie punten meer en komt zondag nog in actie tegen AZ (uit, 12.30 uur).

NEC, Excelsior en Sparta Rotterdam hebben alle 28 punten, terwijl ADO Den Haag door een zege op FC Groningen (4-3) naar plek dertien steeg. Nummer negen Heracles doet goede zaken in de strijd om play-offs voor Europees voetbal door uit te lopen op Groningen.