Neymar toont zich opnieuw waardig vervanger van Messi

Neymar heeft bij Barcelona de absentie van Lionel Messi opnieuw prima opgevangen. De Braziliaan bezorgde zijn werkgever een 2-1 overwinning op Villarreal.

Barcelona, waar Jordi Alba na een blessure terugkeerde in de basis in competitieverband, dicteerde in de eerste helft het spel. Villarreal werd in de verdediging gedrukt, maar bezwijken deed de gele muur niet. De Spaanse nummer vijf haalde opgelucht adem toen een inzet van Alexandre Song op de paal belandde, maar verder verschafte Barcelona zich weinig kansen.

Neymar mocht na een klein half uur de score openen. De Braziliaan, die midweeks drie keer scoorde tegen Celtic, benutte de toegekende strafschop koelbloedig. De Catalanen kregen het buitenkansje na een ongelukkige handsbal van Villarreal-verdediger Mario. Alexis Sánchez liet na Barcelona met een ruimere voorsprong te laten rusten.

De misser van de Chileense aanvaller kwam Barcelona kort na rust duur te staan. Mateo Musacchio kopte Villarreal uit een corner snoeihard op gelijke hoogte. De gasten konden hierna de defensieve stellingen weer innemen om de jacht op een punt voort te zetten. Die tactiek werkte twintig minuten. Toen was het opnieuw Neymar die de snode plannen dwarsboomde.

De Braziliaanse aanvaller kreeg van Sanchez alle gelegenheid zijn tweede goal van de avond te maken. Cesc Fabregas had de aanvallers met een schitterende pass in stelling gebracht. In de slotminuten verzuimde Barcelona de geboden ruimte te benutten om nogmaals te scoren.

Barcelona blijft door de zege koploper. Atlético Madrid kan morgen, door winst in de thuiswedstrijd tegen Valencia, weer op gelijke hoogte komen. De voorsprong op Real Madrid, dat eerder op de avond met 2-2 gelijkspeelde bij Osasuna, bedraagt vijf punten.