Neymar, dribbelend over de grens tussen haat en applaus

Reacties

Een halve week na de wonderbaarlijke zege op Paris Saint-Germain in de Champions League neemt Barcelona het in de Primera División op tegen Deportivo La Coruña. VI-redacteur Bas van den Hoven over Neymar.

Neymar, dribbelend over de grens tussen haat en applaus

De foto van Lionel Messi die als een halfgod op de boarding staat, met zijn armen gespreid en aan zijn voeten de uitzinnige fans, zal voor eeuwig het beeld van die memorabele avond in Camp Nou blijven. Toch was het bij de 6-1 zege op Paris Saint-Germain eens niet zozeer de avond van de Argentijn, maar die van Neymar. De Braziliaan speelde zonder twijfel zijn beste wedstrijd van het seizoen. Een seizoen dat nog niet het zijne was.

Als de acties van de Braziliaan zonder resultaat zijn, is hij voor sommigen al snel onuitstaanbaar. Zo was het op 17 september vorig jaar, in de uitwedstrijd tegen Leganés. Haast schuimbekkend zaten de verdedigers van de promovendus Neymar achterna in de slotfase. Bij een 0-5 stand ging de trukendoos van de linksbuiten volledig open. Telkens de voet uitdagend op de bal, wachtend op een schop. Etteren zonder doel, met als resultaat een stortlading kritiek. Luis Enrique nam het na afloop voor zijn aanvaller op: 'Hij heeft zijn eigen stijl en die is ontzettend spectaculair. Bij Barcelona genieten we van zijn spel.'

Bij Neymar is het vaak kiezen tussen uitersten: irritatie of adoratie. Tegen Paris Saint-Germain was hij onnavolgbaar, zeker in het absolute slot. De aanjager, het creatieve brein en de grootste bron van gevaar. Met een vrije trap in de kruising luidde hij de wederopstanding in, even later gevolgd door opjuttende gebaren. Neymar geloofde en Camp Nou deed met hem mee. De rest is voetbalgeschiedenis.

Neymar vraagt het publiek om nog meer steun. De Braziliaan scoorde in de laatste tien minuten twee keer en leverde de assist bij het beslissende doelpunt van Sergi Roberto.
Neymar vraagt het publiek om nog meer steun. De Braziliaan scoorde in de laatste tien minuten twee keer en leverde de assist bij het beslissende doelpunt van Sergi Roberto.

Amper bekomen van het wonder stond de dribbelaar na afloop jubelend de pers te woord. 'Dit was de beste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld. Qua historie, qua goals en qua niveau. Ik ben erg goed in vorm en hoop op meer.'

De hoofdrol van Neymar was een bevestiging van wat de laatste weken al zichtbaar is: een stijgende lijn in zijn vorm. De eerste seizoenshelft was er voor hem een van vallen en opstaan. Als het gaat om goals bleef zijn productie in La Liga achter ten opzichte van de voorgaande twee seizoenen. Tussen midden oktober en midden januari scoorde hij in de competitie helemaal niet. Wat bleef, was de drang om iedere keer de actie te maken. Het lef dat zich woensdagavond meer dan ooit uitbetaalde.

Topvijf dribbelaars La Liga
Spelers Dribbels Succespercentage Overtredingen mee
Neymar 220 54,1 99
Lionel Messi 132 54,6 50
João Cancelo 120 40,85 32
Alex Berenguer 116 41,38 26
Vitolo 114 49,12 64

De kritische stemming, met name rond Luis Enrique, is omgeslagen in hoop. Na het pak slaag in Parijs won Barcelona al zijn wedstrijden. Nadat de coach op 1 maart zijn vertrek van komende zomer aankondigde, werd elf keer gescoord in twee wedstrijden. In de kwartfinale van de Champions League, geplaatst voor de bekerfinale en de koppositie in handen; het bewijst dat de grens tussen kritiek en succes in de Spaanse top flinterdun is. Zeker bij Neymar.

Data via Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.