Neymar doet cijfers Romário verbleken bij Barcelona

Reacties

Neymar onderstreepte woensdagavond met twee goals in het bekerduel bij Villarreal (3-1 zege) zijn puike vorm in dit seizoen. De Braziliaanse aanvaller schroefde zijn seizoenstotaal op naar 26 doelpunten in 33 duels.

Neymar doet cijfers Romário verbleken bij Barcelona

Inclusief zijn eerste seizoen bij Barcelona - de vorige jaargang - staat de teller voor Neymar nu op 41 treffers in 74 officiële wedstrijden. Met dat aantal is hij - in absolute zin - productiever dan een van zijn illustere voorgangers in de voorhoede van de Catalanen: zijn landgenoot Romário.

De voormalige sluipschutter van onder meer PSV kwam bij Barcelona tot 39 officiële goals in anderhalf jaar tijd. Romário kwam in het seizoen 1993/94 tot 32 treffers in 47 officiële duels en voegde daar in het eerste deel van 1994/95 zeven goals in achttien wedstrijden aan toe.

Neymar had vorige maand ook al een andere topvoetballer uit het verleden achter zich gelaten qua productie voor Barcelona. Met zijn doelpunt in de competitiewedstrijd tegen Levante op 15 februari passeerde hij de totalen van Diego Maradona, die tussen 1982 en 1984 38 keer scoorde in 57 officiële optredens. Maradona en Romario zijn gezien hun doelpuntenmoyenne wel beduidend efficiënter dan Neymar.

Vaak belangrijk
Hoe belangrijk Neymar dit seizoen voor Barcelona is, blijkt wel na een nadere kijk op zijn 26 treffers van dit seizoen. De Braziliaan zette zijn ploeg twaalf keer op voorsprong, waarvan negen keer met de openingsgoal. Verder maakte hij drie keer een achterstand ongedaan en tilde hij de score vier keer naar een marge van twee treffers. Slechts zeven van zijn 26 goals hebben louter statistische waarde.

Ook opvallend: liefst elf van de 26 doelpunten van Neymar werden voorbereid door Lionel Messi. De Argentijnse smaakmaker heeft dit seizoen met geen enkele andere medespeler zo'n goede klik als met de Braziliaan. In het eerste seizoen van Neymar was de rolverdeling juist omgedraaid: toen bereidde Neymar drie doelpunten van Messi voor en was Messi geen enkele keer de directe aangever bij de vijftien goals van de Braziliaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.