Newcastle United: 'Een rotzooi van boven tot onder'

Reacties

De sportieve crisis bij Newcastle United neemt steeds grotere vormen aan. De grote vraag is of manager Steve McClaren de juiste man is om de spelers aan te sporen tot een eindsprint in de Premier League?

Newcastle United: 'Een rotzooi van boven tot onder'

'Als dat een prestatie is waarmee de spelers willen zeggen dat ze achter hun manager staan, dan heeft McClaren een heel groot probleem.' Het is een vrijwel wekelijks ritueel: Alan Shearer die als analist zijn ergernissen over Newcastle deelt bij Match of the Day. De clubtopscorer aller tijden van The Magpies weet als geen ander hoe het is als het water aan de lippen staat. De goalgetter van weleer stond aan het roer bij zijn geliefde club in de laatste fase van het seizoen 2008/09, de jaargang waarin Newcastle voorlopig voor het laatst uit de Premier League degradeerde.

De huidige prestaties doen denken aan dat dramatische seizoen. Newcastle verzamelde in 28 duels 24 punten, won slechts twee uitwedstrijden, scoorde slechts zeven keer op vreemde bodem en staat met nog tien wedstrijden te spelen negentiende in de Premier League. De beschuldigende vingers wijzen allemaal in de richting van McClaren, die steeds meer gebukt lijkt te gaan onder de druk op St. James' Park.

Dat Newcastle dit seizoen de hand niet op de knip hield, is een understatement van jewelste. McClaren en co gaven ruim honderd miljoen euro uit op de transfermarkt. Zo kwam Florian Thauvin voor ruim achttien miljoen euro over van Olympique Marseille. De Fransman hield een half seizoen de bank warm en keerde in de winter op huurbasis terug naar L'OM. Aleksandar Mitrovic kostte eveneens zo'n achttien miljoen euro, maar gaf zijn visitekaartje met name af met niet al te snuggere tackles. Het is tekenend voor het transferbeleid van Newcastle, waar Georgino Wijnaldum als zomeraankoop een positieve uitzondering vormt.

Alan Shearer verlaat het veld aangeslagen na de 1-0 nederlaag tegen Aston Villa, waardoor Newcastle United in het seizoen 2008/09 degradeerde.
Alan Shearer verlaat het veld aangeslagen na de 1-0 nederlaag tegen Aston Villa, waardoor Newcastle United in het seizoen 2008/09 degradeerde.

De huidige crisis staat in schril contrast met het door McClaren geschetste droomscenario. 'Dit is een grote club met een geweldige historie. St. James' Park is op zaterdagmiddag als een kathedraal, een symbool voor de stad. De club wacht al veel te lang op een prijs', zei de voormalige trainer van FC Twente vorige zomer bij zijn presentatie. Algemeen directeur Lee Charnley bestempelde McClaren als 'een van de beste trainers in het Engelse voetbal.' De prestaties van McClaren ondersteunen die bewering allerminst. Zowel bij VfL Wolfsburg, Nottingham Forest, Derby County als de Engelse nationale ploeg vertrok de manager voortijdig. FC Twente loodste hij in zijn eerste periode naar de landstitel, maar die successen kon hij bij zijn terugkeer in Enschede geen vervolg geven.

Engelse media schrijven woensdag dat McClaren uiterlijk donderdag te horen krijgt of hij maandag in de dug-out van Newcastle plaats mag nemen op bezoek bij Leicester City. Een overleg met Charnley moet de doorslag geven. Aanknopingspunten zijn schaars. Begin maart luidde McClaren nogmaals de noodklok. 'We hebben veel gesproken over karakter, vechtlust en mentaliteit. We moeten duidelijk beseffen in welke situatie we zitten voor het te laat is. Dit is waarschijnlijk de meest frustrerende spelersgroep met wie ik gewerkt heb.'

McClaren ontslaan, zou het probleem volgens Shearer niet volledig oplossen. 'Het is een grote rotzooi bij de club, van onder tot boven. Er breken geen jeugdspelers door, het team heeft geen karakter en een spits die vorige zomer voor ruim achttien miljoen euro gekocht werd zit ondanks het gebrek aan goals op de bank', somde Shearer op na de 3-1 nederlaag tegen AFC Bournemouth. Of die nederlaag de boeken ingaat als de laatste wedstrijd van Newcastle onder leiding van McClaren, wordt vermoedelijk donderdag duidelijk. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.