Newcastle en Liverpool delen koppositie

Newcastle nam de koppositie in het Premiership tijdelijk over van Manchester United, door een zege op Southampton. Liverpool lijkt de vorm weer gevonden te hebben. Na een zeer moeizame januari-maand, boekte Liverpool in februari al twee ruime zeges. Nadat vorige week Leeds United met 4-0 klop kreeg op eigen veld, wachtte Ipswich Town eenzelfde lot, zij het met grotere cijfers.

Met Laurent Robert, Craig Bellamy en Alan Shearer als uitblinkers, boekte Newcastle United een uitstekende zege op Southampton, dat met 3-1 verloor op St. James' Park. Bellamy was zeer gevaarlijk. De snelle Welshman maakte het de verdedigers van the Saints constant lastig met zijn rushes, en creëerde daarmee veel kansen. Toch had Newcastle een vrije trap nodig om op voorsprong te komen. Robert schoot in de 24ste minuut prachtig raak vanaf dik 25 meter. Vijf minuten later kopte Shearer binnen op aangeven van Nolberto Solano. Southampton maakte het duel nog even spannend, door goed voetballend via Marian Pahars op 2-1 te komen. Maar op slag van rust vergrootte Shearer het verschil weer naar twee goals. Hij mocht aanleggen vanaf elf meter, nadat Claus Lundekwam Bellamy onderuit had gehaald. De aanvoerder van the Magpies maakte zijn vijftiende treffer van het seizoen. Pech stond een grotere zege in de weg. Bellamy raakte de paal en Shearer de lat.

Door een 6-0 zege bij Ipswich Town toonde Liverpool aan dat de ploeg nog lang niet is uitgeschakeld voor het kampioenschap. Tegen het zeer zwak acterende Ipswich konden the Reds zich ontspannen uitleven. Abel Xavier bekroonde zijn debuut door in de 22ste minuut de score te openen. Ipswich was er niet in geslaagd de bal uit te verdedigen, waarna het schotje van de Portugees via verdediger Chris Makin over doelman Andy Marshall het doel in vloog. Vlak voor rust zette Emile Heskey Liverpool op een 2-0 voorsprong, op assist van Steven Gerrard. Na de pauze bouwden de bezoekers hun voorsprong eenvoudig uit via Sami Hyypiä, Heskey en twee maal Michael Owen. Liverpool heeft evenveel punten als Newcastle, maar een duel meer gespeeld.

Mochten Leeds United en Chelsea nog hoop hebben gehad op het kampioenschap, dan kunnen ze die na zaterdagmiddag vergeten. Beide ploegen speelden gelijk. Aston Villa speelde met 1-1 gelijk tegen Chelsea, terwijl Middlesbrough sterk terugkwam tegen Leeds.

Op bezoek in het Riverside Stadium was Leeds twee keer op voorsprong gekomen, via treffers van Eirik Bakke en Robbie Fowler. Maar even zo vaak kwam Boro lansgzij. Paul Ince tekende met een gelukkige stuiterbal voor de 1-1 en in de 88ste minuut bezorgde Dean Windass zijn ploeg een punt: 2-2.

Manager Graham Taylor vierde zijn terugkeer bij Aston Villa met een 1-1 gelijkspel tegen Chelsea. De puntendeling was terecht, beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, alhoewel Jerrel Hasselbaink vlak voor tijd het duel had moeten beslissen. De Nederlandse topscorer stond alleen voor doelman Peter Enckelman, maar mikte naast het doel. Paul Merson had na een half uur the Villains op voorsprong gebracht. Halverwege de tweede helft kopte Hasselbaink de bal voor de voeten van Frank Lampard, die binnentikte.

Blackburn Rovers miste geluk in het duel met Fulham, dat einigde in een 2-0 nederlaag. Rovers was in de openingsfase het dichtst bij een doelpunt, maar zag Andy Cole op de paal schieten en Henning Berg op de lat koppen. De Londense ploeg vond het net wel, en zegevierde dankzij treffers van Barry Hayles en Steed Malbranque.