Newcastle en Boro degraderen uit Premier League

Met het gegeven dat de titel in Engeland al is vergeven aan Manchester United, richtte de aandacht zich vooral op de degradatiestrijd. Op de laatste speeldag was het nog onzeker welke twee ploegen het al gedegradeerde West Bromwich Albion gingen vergezellen naar de Championship. Sunderland, Hull City, Newcastle United en Middlesbrough streden om lijfsbehoud.

Hull City-Manchester United 0-1Manchester United-manager Alex Ferguson stuurde tegen het in degradatiegevaar verkerende Hull City zijn B-keuze het veld in. Alleen de voor de Champions League finale – woensdag tegen Barcelona – geschorste Darren Fletcher is een erkende basisspeler die aan de aftrap tegen Hull City stond. Het weerhield de Engels landskampioen er niet van de score te openen. Darron Gibson, de 22-jarige Ierse middenvelder, trof in de 24ste minuut doel met een verwoestende knal van grote afstand. Het bleek genoeg voor de zege.

Liverpool-Tottenham Hotspur 3-1Na een half uur zouteloos voetbal opende Fernando Torres de score voor Liverpool. De Spanjaard kopte een voorzet van Dirk Kuijt binnen. Na een goede een-twee met Yossi Benayoun maakte Kuijt na een uur spelen de 2-0. De Katwijker had geluk dat zijn schot van richting werd veranderd door Alan Hutton. Een kwartier voor tijd bracht Robbie Keane de spanning terug. De Ier, die niet slaagde bij Liverpool, ontsnapte slim aan buitenspel en rondde koel af. Vier minuten later besliste Benayoun het duel door de 3-1 te scoren. Tottenham Hotspur grijpt door dit resultaat naast een ticket voor de Europa League.

Sunderland-Chelsea 1-3Sunderland was van de vier ploegen die op de wip zaten de best geplaatste, maar kreeg kort na rust een forse dreun te incasseren toen Nicolas Anelka van ver prachtig doel trof. Daarmee is de Fransman met negentien doelpunten topscorer geworden van de Premier League. Zes minuten daarna gaf Kieran Richardson Sunderland weer wat adem door de gelijkmaker te produceren. Salomon Kalou en Ashley Cole wilden de laatste competitiewedstrijd voor Guus Hiddink echter met een zege afsluiten en tekenden voor de 2-1 en de 3-1. De tegentreffer van Kenwyne Jones kwam te laat voor Sunderland om nog een gelijkspel uit het vuur te halen.

Arsenal-Stoke City 4-1Arsenal heeft door een ruime 4-1 zege met een goed gevoel het seizoen af kunnen sluiten. Na elf minuten hielp James Beattie de Londenaren een handje door een hoekschop van Cesc Fabregas in eigen doel te werken. Vijf minuten later verzilverde Robin van Persie een strafschop die hij zelf had afgedwongen. Twee minuten later kopte Abou Diaby een goede voorzet van Van Persie tegen de touwen voor de 3-0 voorsprong. Stoke City deed nog wat terug via een strafschop van Ricardo Fuller, maar nog voor rust zorgde wederom Van Persie voor een veilige marge. De Rotterdammer controleerde met de borst een afvallende bal en schoot goed binnen. De tweede helft veranderde niets meer aan de score.

Fulham-Everton 0-2Het uitstekende draaiende Everton had de generale voor de FA Cupfinal tegen Chelsea komende zaterdag en Fulham hoopte met een goed resultaat Europees voetbal te halen. Op slag van rust stelde de oud-Ajacied en in geweldige vorm verkerende Steven Pienaar Leon Osman in staat om de openingstreffer te maken. Na een mooie actie besliste Osman, kort voor tijd, met zijn tweede doelpunt de wedstrijd.

Aston Villa-Newcastle United 1-0Het traditievolle Newcastle United keek al de gehele week met angst en beven uit naar het duel met Aston Villa. De ploeg verkeert al een tijd in acute degradatienood en de genadeklap kon gegeven worden door Aston Villa. Na 38 minuten kwam de eerste dreun. Gareth Barry's schot werd van richting veranderd door Damien Duff en betekende een 1-0 voorsprong voor Aston Villa. De ploeg van interim-coach Alan Shearer slaagde er niet in om een fatsoenlijk offensief op te bouwen en bleef nog even in leven doordat Aston Villa meerdere kansen miste. Door het verlies is degradatie een feit voor Newcastle. West Ham United-Middlesbrough 2-1Middlesbrough moest winnen om kans te maken op handhaving. Maar na een half uur kwam de ploeg op achterstand. Carlton Cole werd door de defensie van Boro over het hoofd gezien en maakte de zorgen voor de ploeg van Gareth Southgate alleen maar groter. Vijf minuten na rust bracht Gary O'Neil de hoop weer terug voor Middlesbrough na goed voorbereidend werk van Tuncay. Acht minuten later werd de opgedane hoop weer de grond ingestampt. Junior Stanislas schoot van ver en tamelijk krachteloos, maar Boro-goalie Brad Jones ging ongenadig in de fout: 2-1. In de resterende tijd slaagde Middlesbrough er niet in nog gelijk te maken, laat staan de noodzakelijke winst te pakken en speelt daarom komend seizoen in de Championship.

Manchester City-Bolton Wanderers 1-0Manchester City begon uitstekend aan het duel met Bolton Wanderers. Een goede combinatie, na een snel genomen vrije trap, had Felipe Caicedo als eindpunt. De Ecuadoriaan wist wel raad met het buitenkansje. Het bleek genoeg voor de overwinning.

Wigan Athletic-Portsmouth 1-0Hugo Rodallega profiteerde na 26 minuten van een blunder van Sol Campbell en daarmee stelde Colombiaan de zege veilig voor Wigan.

Blackburn Rovers-West Bromwich Albion 0-0Blackburn Rovers en het al gedegradeerde West Bromwich Albion speelden nergens meer om. Het resulteerde in een 0-0 uitslag. Jason Roberts van Blackburn kreeg twintig minuten voor het einde de rode kaart na een vermeende elleboogstoot.

Manchester United, Liverpool en Chelsea vertegenwoordigen Engeland in de Champions League komend seizoen. Arsenal moet zich eerst nog kwalificeren voor het Miljoenenbal. Everton, Aston Villa en Fulham spelen na de zomer in de Europa League. Newcastle United, Middlesbrough en West Bromwich Albion degraderen naar de Championship.