Neville dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen angst

Reacties

De 23ste speelronde in de Primera División begint vrijdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op een cruciale wedstrijd van Valencia, dat onder Gary Neville is vervallen van subtopper tot degradatiekandidaat.

Neville dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen angst

Op 2 december werd Gary Neville aangesteld als trainer van Valencia. Drie dagen later stond de thuiswedstrijd tegen Barcelona op het programma. Dat bezorgde Neville direct kopzorgen. Debuteren tegen de beste ploeg ter wereld zag de Engelsman eigenlijk niet zitten. Uit vrees voor gezichtsverlies verkoos hij op 5 december een plek op de tribune in plaats van op de bank en zag hij Valencia een verdienstelijk 1-1 gelijkspel uit het vuur slepen.

Neville had al bepaald geen warm welkom gekregen in Valencia. Fans van Los Che waren de invloed superzaakwaarnemer Jorge Mendes op het spelersbeleid al spuugzat, en nu kregen ze met Neville nóg een vriend van clubeigenaar Peter Lim door hun strot geduwd. Daardoor begon de Engelsman met negatief krediet. Dat hij uit angst de topper tegen Barcelona liet schieten, maakte zijn positie direct kwetsbaar.

Het ging al snel van kwaad tot erger. In de competitie heeft Valencia onder Neville tot op de dag van vandaag geen wedstrijd gewonnen. Door vijf remises en drie nederlagen onder leiding van de Engelsman is Valencia gevaarlijk ver weggezakt op de ranglijst. Terwijl Valencia ten tijde van zijn aanstelling de topvier nog in zicht had, moet de club nu voor lijfsbehoud vechten. Het gat met de degradatiezone bedraagt nog maar vijf punten.

De dramatische prestaties van Valencia in de competitie werden lange tijd verbloemd door de serie in het toernooi om de Copa del Rey. Onder Neville stootten de withemden door naar de laatste vier. Bij de loting voor de halve finale zag Neville zijn nachtmerrie uitkomen. Een dubbele confrontatie met zijn angstgegner: Barcelona. Nu was er echt geen ontkomen meer aan.

Net als op 5 december, liet Neville zich woensdag leiden door angst. Hij stelde voor het heenduel met Barcelona twee extra backs in plaats van vleugelspitsen, om meer mensen achter de bal te hebben. Het werkte averechts. Barcelona maakte gehakt van Nevilles paniektactiek en veegde met 7-0 de vloer aan met Los Che.  

Zondag gaat Valencia in de Primera División op bezoek bij directe concurrent Real Betis, de club waar Nederlanders Rafael van der Vaart en Ricky van Wolfswinkel een bijrol spelen. Bij een nederlaag lijkt de positie van Neville niet langer houdbaar en zal hij in Oost-Spanje herinnerd worden als de ultieme angsthaas.

Programma
Málaga 05-02
20:30
Getafe
Atlético Madrid 06-02
16:00
Eibar
Rayo Vallecano 06-02
18:15
Las Palmas
Athletic de Bilbao 06-02
20:30
Villarreal
Sporting Gijón 06-02
22:05
Deportivo La Coruña
Levante 07-02
12:00
Barcelona
Real Betis Sevilla 07-02
16:00
Valencia
Celta de Vigo 07-02
18:15
Sevilla
Granada 07-02
20:30
Real Madrid
Espanyol 08-02
20:30
Real Sociedad
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.