Negen man Heracles houden stand bij De Graafschap

Heracles Almelo heeft nog steeds een kleine kans op deelname aan de play-offs via de reguliere competitie. De ploeg van trainer Peter Bosz won op bezoek bij het dit seizoen geplaagde De Graafschap met 3-2. De zegevierende Almeloers eindigden het duel wel met negen man, terwijl ook trainer Bosz een rode kaart kreeg.

In de beginfase was het De Graafschap, dat met Excelsior in een felle strijd om rechtstreekse degradatie verwikkeld is, dat het best startte. Na kansen voor Michael de Leeuw en Yuri Rose was het Soufian El Hassnaoui die wél de score opende. Na goed terugleggen met het hoofd door Rose was hij trefzeker.

In de achttiende minuut, zes minuten na de openingstreffer, kwam Heracles alweer langszij. Een benutte rebound door Samuel Armenteros betekende een gelijke stand. Even later toonde Heracles uiterst effectief te zijn toen Ninos Gouriye (foto) eveneens uit een rebound scoorde. Door de rake kopbal gingen de bezoekers met een voorsprong rusten. Dat kwam ook doordat Rydell Poepon en El Hassnaoui kansen onbenut lieten.

Kort na het startsignaal voor de tweede helft, dat werd gegeven door Danny Makkelie die de zieke Jan Wegereef verving, vergrootte Heracles de voorsprong. De Braziliaan Everton tilde met zijn doelpunt, hij promoveerde een indraaiende vrije trap van Lerin Duarte tot goal, de marge naar twee.

Heracles moest vervolgens verder met tien man omdat Duarte met rood werd bestraft voor het met gestrekt been inkomen op De Leeuw. Voor de thuisploeg leverde het slotoffensief nog de aansluitingstreffer van De Leeuw op. Nadat hij zelf neerging door een overtreding van Mark Looms in het zestienmetergebied benutte De Leeuw de gegeven strafschop. Even later mocht Looms vertrekken met zijn tweede gele kaart, waarna ook Bosz nog weggestuurd werd.

Heracles heeft na zaterdag net als nummer tien NEC, dat nog een duel tegoed heeft, veertig punten. De achterstand op de nummers negen en acht, RKC Waalwijk en Roda JC Kerkrade, bedraagt één en vier punten. De Graafschap moet hopen dat Excelsior de achterstand van een punt niet zal verkleinen door een goed resultaat te boeken in eigen huis tegen FC Twente.

Overigens kan Heracles ook nog als verliezend bekerfinalist Europa League-voetbal afdwingen. Dan moet bekerwinnaar PSV wel bij de eerste twee komen. Foto: VI Images