'Nederlandse clubs in grote financiële problemen'

Het Nederlandse betaald voetbal verkeert in grotere financiële problemen dan ooit. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de KNVB deed naar de financiële status van de Nederlandse clubs.

'Nederlandse clubs in grote financiële problemen'

RTL Nieuws achterhaalde de conclusies uit het KNVB-onderzoek, dat woensdag openbaar gemaakt gaat worden. De financiële positie van het Nederlandse voetbal blijkt zorgelijk. Als oorzaak wijst de voetbalbond onder meer de hoge spelerssalarissen aan. Al zeggen de clubs zich voornamelijk slachtoffer van de economische crisis te voelen.

Bij het in kaart brengen van de huidige status onderscheidt de KNVB drie categorieën. Liefst twaalf clubs staan onder curatele bij de voetbalbond. Clubs uit deze 'eerste categorie' dienen binnen drie jaar de begroting op orde te hebben om hun proflicentie te behouden.

Slechts vier clubs werden aangemerkt als 'financieel gezond' en bevinden zich in de derde categorie (zie onderstaand overzicht). De tweede categorie betreft clubs met een 'zorgelijke financiële situatie'.

Een van de meest verrassende uitkomsten is de positie van PSV. De Eindhovense club is door de KNVB ingedeeld in categorie 2, wat inhoudt dat 'het financiële reilen en zeilen van PSV vanaf nu nauwlettend in de gaten wordt gehouden'.

Voor Ajax en Twente geldt hetzelfde. Ook de Amsterdammers bevinden zich in de tweede categorie. Bij FC Twente is de negatief uitpakkende begroting te verklaren. De regerend landskampioen kent zijn spelers geen waarde toe, waar andere clubs dat wel doen. Bij Feyenoord is de situatie, zoals bekend, nog zorgwekkender.

De indeling die de KNVB maakte:

Categorie 1: Feyenoord, MVV Maastricht, Fortuna Sittard, NEC, AGOVV Apeldoorn, Roda JC, Willem II, RKC Waalwijk, RBC Roosendaal, BV Veendam, FC Dordrecht en Almere City.

Categorie 3: SC Heerenveen, Go Ahead Eagles, Telstar en Volendam.

Categorie 2: de overige clubs uit het betaald voetbal.

Bekijk hier al onze video's