Nederlanders onderuit, PSV blij met uitschakeling Olympiakos

Door de stunt van Hapoel Beer Sheva in de derde voorronde van de Champions League is PSV bij de loting voor de poulefase al zeker van een plek in pot 3. De Nederlanders bij Anderlecht, Fenerbahçe en AS Trencín moeten verder in de vierde voorronde van de Europa League.

Hapoel Beer Sheva - Olympiakos 1-0
Een doelpunt van Shir Tzedek bleek genoeg voor de Israëlische club om zich te plaatsen voor de vierde voorronde van de Champions League. De 26-jarige verdediger kroonde zich in de 79ste minuut tot matchwinner in het duel met Olympiakos en door het doelpuntloze gelijkspel van een ruime week eerder in Griekenland was die ene treffer direct goud waard.

Dat resultaat werd ook in Eindhoven met gejuich ontvangen, want doordat Hapoel Beer Sheva en niet Olympiakos het ticket naar het laatste voorportaal van het miljoenenbal greep is PSV al zeker van een plek in pot 3. De loting voor de groepsfase is op 25 augustus in Monaco. De regerend landskampioen van Nederland kan echter nog altijd de kampioenen van Engeland (Leicester City), Duitsland (Bayern München), Italië (Juventus) en Frankrijk (Paris Saint-Germain) treffen.

Anderlecht - FK Rostov 0-2
Paars-Wit ligt al uit het toernooi om de Cup met de Grote Oren. Na een 2-2 gelijkspel in Rusland bleek FK Rostov in Brussel te sterk voor Anderlecht. Christian Noboa opende de score na een klein half uur in het Constant Vanden Stockstadion, waarna Serdar Azmoun de eindstand op 0-2 bepaalde. Daardoor moet Anderlecht - waar Bram Nuytinck na een uur naar de kant werd gehaald - verder in de laatste voorronde van de Europa League.

AS Monaco - Fenerbahçe 3-1
Een 2-1 nederlaag in Istanbul betekende dat AS Monaco in eigen huis flink aan de bak moest tegen Fenerbahçe, maar de druk die op de schouders van de Monegasken rustte werkte niet verlammend. Integendeel, want al na achttien minuten stond er een 2-0 voorsprong op het scorebord via Valère Germain en Radamel Falcao (penalty).

Valère Germain en Radamel Falcao eisten al scorend een hoofdrol op in het Champions League-duel van AS Monaco met Fenerbahçe.

Na rust knokten basisspeler Gregory van der Wiel en zijn ploegmaats zich terug in de wedstrijd door in de 53ste minuut terug te komen tot 2-1 door een doelpunt van Emmanuel Emerike. Een verlenging behoorde slechts dertien minuten tot de mogelijkheden, tot Germain zijn werkgever met zijn tweede goal van de avond de 3-1 zege bezorgde. En daardoor mag Fenerbahçe - dat nog niet kan beschikken over de geblesseerde Robin van Persie - zich opmaken voor twee duels in de laatste voorronde van de Europa League.

Legia Warschau - AS Trencín 0-0
Ook het Champions League-avontuur van het AS Trencín van eigenaar Tscheu La Ling zit erop. De Slowaken verloren vorige week dinsdag met 0-1 van de Polen en kwamen met Rangelo Janga als basisspeler en Jamarro Diks en Jeffrey Ket op de bank in de uitwedstrijd niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Celtic - FC Astana 2-1
Het venijn zat hem bij het duel tussen Celtic en FC Astana in de staart. Want waar beide ploegen al stiekem rekening hielden met een verlenging, door af te stevenen op opnieuw een 1-1 stand na negentig minuten, werd de ploeg uit Kazachstan in blessuretijd nog verrast. Waar de Schotten in de 45ste minuut via Leigh Griffiths al op voorsprong kwamen uit een strafschop, vond ook de Fransman Moussa Dembélé het net vanaf elf meter.

Daarmee deed hij de tegentreffer van Agim Ibraimi teniet en bezorgde hij Celtic - met de Turks-Nederlandse aanvaller Nadir Çiftçi negentig minuten op de bank - een plek in de vierde voorronde van het miljoenenbal. FC Astana zal niet alleen door de nederlaag met een naar gevoel het vliegtuig naar Kazachstan instappen. De bezoekers zagen namelijk ook nog twee keer rood in de hectische slotfase. Igor Shitov en Dmitri Shomko (beiden twee keer geel) haalden het einde van de wedstrijd niet.