Nederlanders in de Premier League: Mario Melchiot

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 5 op die lijst: Mario Melchiot. Hij kwam tot 283 duels op het hoogste Engelse niveau.

Nederlanders in de Premier League: Mario Melchiot

Mario Melchiot is 22 als hij medio 1999 vanaf Ajax de overstap maakt naar de Premier League. Zijn debuut laat door blessures lang op zich wachten, maar in april 2000 grijpt de geboren Amsterdammer zijn kans als vervanger van de vaste rechtsback Albert Ferrer. Het vormde de opmaat naar een geweldig seizoenslot voor Chelsea én Melchiot. Met de Nederlander in de basis wint Chelsea de finale van het toernooi om de FA Cup van Aston Villa.

Melchiot maakt de overgang van het 'oude' naar het 'nieuwe' Chelsea van dichtbij mee. Als hij in Londen arriveert is Chelsea een club die net te licht is voor de Engelse top, maar befaamd is vanwege zijn collectie kleurrijke spelers zoals Didier Deschamps, Emmanuel Petit, Marcel Desailly, Gianfranco Zola, Gustavo Poyet en Dennis Wise. Het is de tijd waarin John Terry geldt als groot talent en de periode waarin ook Ed de Goey, Winston Bogarde, Jerrel Hasselbaink en Boudewijn Zenden de eer van The Blues verdedigen.

Als in de zomer 2003 ene Roman Abramovich met een zak roebels voor de poorten van Stamford Bridge staat, verandert alles. Ook voor Melchiot, die in de jaren ervoor een basisspeler was. De Rus koopt de ene na de andere speler, waardoor de oude garde langzaam maar zeker wordt verdrongen.

Melchiot kiest na een seizoen bij het Russische Chelsea eieren voor zijn geld. Hij verkast naar Birmingham City. Bij die andere Blues is Melchiot een gewaardeerde kracht, maar in zijn tweede seizoen op Saint Andrews kan hij degradatie niet voorkomen.

Melchiot maakt vervolgens een uitstap naar Stade Rennes, om na een jaar terug te keren in de Premier League. Wigan Athletic is zijn bestemming en Melchiot bewijst al snel zijn waarde, want enkele weken na zijn komst neemt hij de aanvoerdersband over van zijn vertrekkende landgenoot Arjan de Zeeuw. Drie jaar op rij helpt Melchiot The Latics naar handhaving in de Premier League, voordat hij in 2010 zwicht voor een aanbieding van het Umm Salal van Henk ten Cate. Daar zou de 22-voudig international niet veel later zijn carrière beëindigen.

Mario Melchiot in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
1999/00 Chelsea 4 0
2000/01 Chelsea 27 0
2001/02 Chelsea 35 2
2002/03 Chelsea 31 0
2003/04 Chelsea 20 2
2004/05 Birmingham City 33 1
2005/06 Birmingham City 22 1
2007/08 Wigan Athletic 31 0
2008/09 Wigan Athletic 33 0
2009/10 Wigan Athletic 32 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.