Nederlanders in buitenlandse dienst succesvol in EL

Gino van Kessel, Oussama Tannane en Marco Bizot hebben zich met respectievelijk Slavia Praag, Saint-Étienne en RC Genk geplaatst voor de play-offs van de Europa League. Ook Sassuolo-aanwinst Timo Letschert mag zich verheugen op nog twee Europese barragewedstrijden.

Rio Ave - Slavia Praag* 1-1 (0-0)
De Tsjechen zaten in de pauze op rozen. Josef Husbauer had de bezoekers in de 23ste minuut op voorsprong geschoten en de Portugezen kwamen kort voor rust met tien man te staan, doordat Eliseu Cassama zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Rio Ave gaf zich echter niet gewonnen en knokte zich naast Slavia.

Ruben Ribeiro nam de gelijkmaker voor zijn rekening, maar zag dat zijn werkgever niet in staat bleek om nog een tweede keer te scoren. Dat lukte Slavia Praag en Van Kessel overigens evenmin. De van AS Trencín overgekomen buitenspeler kon zijn stempel niet drukken en werd na 66 minuten naar de kant gehaald, maar zag vanaf de bank dat zijn ploeggenoten standhielden en het 1-1 gelijkspel over de streep trokken. Het was na het doelpuntloze gelijkspel in Praag genoeg voor een plek in de laatste voorronde.

AEK Athene - Saint-Étienne* 0-1 (0-0)
Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel, getuige ook het doelpuntloze gelijkspel in Frankrijk vorige week donderdag, maar in Griekenland bleken de bezoekers de net iets sterkere partij. Robert Beric nam de enige goal van de wedstrijd al in de 23ste minuut voor zijn rekening en dat was voor Saint-Étienne - met de Nederlandse Marokkaan Tannane negentig minuten lang binnen de lijnen - voldoende.

Cork City - RC Genk* 1-2 (0-1)
Het ticket naar de play-offs hadden de Belgen eigenlijk al bij rust in the pocket, door een vroege goal van ex-Feyenoorder Thomas Buffel en een treffer van Sebastien Dewaest kort voor rust. Doelman Bizot (foto) hoefde pas na ruim een uur de eerste treffer over twee confrontaties met Cork City (1-0 thuiszege) slikken. Alan Bennett verzorgde de spreekwoordelijke eretreffer.

Sassuolo* - FC Luzern 3-0 (1-1)
De Italianen lieten niets aan het toeval over. Sassuolo - nog zonder de van FC Utrecht overgekomen Letschert - had namelijk al na 39 minuten een 2-0 voorsprong tegen de Zwitsers en het was Domenico Berardi die zijn naam twee keer op het wedstrijdformulier liet zetten. FC Luzern had de pech dat de ploeg na 38 minuten na direct rood voor Ricardo Costa verder moest met tien man, waarna de spits vanaf elf meter zijn tweede binnen knalde. Na rust bepaalde Grégoire Defrel de eindstand op 3-0.

Maccabi Tel Aviv * - Padurii 2-1 (3-1)
De 1-3 uitzege maakte de return in Tel Aviv al min of meer overbodig, maar ook in eigen huis won de club van sportief directeur Jordi Cruijff van Pandurii. Marian Pleasca scoorde nog namens de Roemenen, maar dankzijk goals van Nosa Igiebor en Yossi Benayoun (onder andere ex-Chelsea en -Liverpool) eindigde het duel in 2-1. De Nederlandse Bosniër Haris Medunjanin kwam de gehele wedstrijd in actie.