Nederlanders belangrijk tijdens zege HSV op Anderlecht

Hamburger SV heeft een goede stap gezet richting de kwartfinale van de Europa League. In eigen huis was de ploeg met 3-1 te sterk voor Anderlecht, dat zich kranig verweerde in Hamburg.

De drie Nederlanders waren erg belangrijk aan de kant van Hamburger SV. Voor rust nam de thuisclub een 2-0 voorsprong en Joris Mathijsen, Eljero Elia en Ruud van Nistelrooy speelden een belangrijke rol. Het was juist Anderlecht dat sterker begon aan de wedstrijd, maar het was Mathijsen die halverwege de eerste helft de score opende namens Hamburger SV.

Een afgeslagen hoekschop kwam op ruim twintig meter van het doel voor de voeten van Dennis Aogo terecht, die zich niet bedacht en uithaalde. Via twee Anderlecht-spelers belandde de bal voor de voeten van Mathijsen, die met rechts uiterst koel afrondde alleen voor Silvio Proto. De bezoekers schrokken van de treffer, waardoor HSV het initiatief kon overnemen.

In de veertigste minuut verdubbelde HSV zijn voorsprong. Mladen Petric won een kopduel in het zestienmetergebied, waarna de bal bij Elia terecht kwam. De buitenspeler behield het overzicht en speelde Van Nistelrooy aan, die vanuit een moeilijke hoek de 2-0 achter Proto schoot. Het betekende zijn eerste Europese doelpunt buiten de Champions League.

Maar Anderlecht bleek niet uit het veld geslagen, want op slag van rust maakte Jonathan Legaer de aansluitingstreffer. De middenvelder schoot een vrije trap van dertig meter achter Frank Rost, waardoor Anderlecht weer een goede uitgangspositie bemachtigde. Na rust ging HSV dan ook op zoek naar treffers, zodat het met een gerust hart naar Brussel kan afreizen.

De ploeg van trainer Bruno Labbadia domineerde wel in de tweede helft, maar veel kansen wist HSV niet te creëren. Van Nistelrooy zag nog wel een doelpunt terecht afgekeurd worden wegens buitenspel, terwijl Petric van grote afstand Proto op zijn weg vond. Maar ook Lucas Biglia was met een hard schot dicht bij een treffer, terwijl Kanu de rebound miste.

In de 76ste minuut kwam een voorzet van Tomás Rincón via het hoofd van Guillaume Gillet voor de voeten van HSV-aanvoerder David Jarolim, die niet twijfelde en vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend uithaalde. Legaer kreeg in de slotfase nog twee goede kansen op de 3-2, maar er werd niet meer gescoord in de HSH Nordbank Arena.