Nederland zet Turkije onder druk met zege op Kazachstan

Reacties

Het Nederlands elftal maakt nog altijd kans op kwalificatie voor het EK 2016. In Kazachstan werd eenvoudig gewonnen: 1-2. Dat twee keepers geblesseerd raakten, was een domper op de feestvreugde.

Nederland zet Turkije onder druk met zege op Kazachstan

De opdracht voor Oranje in de uitwedstrijd tegen Kazachstan was eenvoudig: winnen. Bondscoach Danny Blind koos voor een internationaal onervaren team om de klus in Astana te klaren. Zo hadden de achterste vijf spelers van het Nederlands elftal – na het uitvallen van doelman Jasper Cillessen in de warming-up – slechts twintig interlands achter hun naam staan. Rechtsback Kenny Tete en centrumverdediger Virgil van Dijk debuteerden, terwijl Jairo Riedewald pas één keer eerder in actie kwam voor de nationale ploeg.

In de aanval stond met Anwar El Ghazi de derde debutant. De twintigjarige rechtsbuiten was voor rust de meest dreigende man. In de openingsfase dook El Ghazi twee keer gevaarlijk op in het strafschopgebied en in de 33ste minuut stond hij met een dribbel aan de basis van de openingstreffer. De Ajacied legde af op Georginio Wijnaldum, die met links vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot.

Georginio Wijnaldum breekt met deze schuiver de ban voor Oranje.
Georginio Wijnaldum breekt met deze schuiver de ban voor Oranje.

De 0-1 was een opluchting voor Blind, die na 211 minuten als keuzeheer voor het eerst een van zijn spelers zag scoren. Vier minuten eerder had Memphis Depay dat al moeten doen, maar na een uitstekende pass van Daley Blind kwam hij oog-in-oog met doelman Stas Pokalitov niet verder dan een schot in het zijnet.

Met een schitterende teamgoal nam Oranje aan het begin van de tweede helft direct alle spanning weg. Na een mooie combinatie door de as ramde Wesley Sneijder de bal met links in de bovenhoek. De aanvoerder, bij afwezigheid van Arjen Robben en Robin van Persie in de basisopstelling, mocht bij zijn 28ste schot in deze kwalificatiereeks eindelijk juichen.

Negentien minuten voor tijd dreigde het door miscommunicatie tussen Tim Krul, die Cillessen onder de lat verving, en Van Dijk toch nog spannend te worden in de eerste interland van Oranje ooit op kunstgras. Na een standaardsituatie kon Yuri Logvinenko vrij inkoppen, maar zijn inzet ging rakelings naast het doel van Krul. Het moment was typerend voor de kwalificatiereeks van Kazachstan, dat tot het treffen met het Nederlands elftal al zijn treffers maakte via dode spelmomenten.

Jasper Cillessen en Robin van Persie kijken toe vanaf de reservebank.
Jasper Cillessen en Robin van Persie kijken toe vanaf de reservebank.

In de rommelige slotfase kreeg het Nederlands elftal wél een andere domper te verwerken. Krul verstapte zich namelijk, waardoor derde doelman Jeroen Zoet plots zijn debuut moest maken. De PSV-goalie werd daarmee de 750ste speler die uitkwam voor Oranje. Met het oog op het duel met Tsjechië op dinsdag dreigt Blind door het uitvallen van Krul nog meer beperkt te worden in zijn defensieve keuzes. Door blessures en schorsingen is namelijk ook een handvol verdedigers niet beschikbaar.

Vijf minuten voor tijd maakte Blind nog een gebaar naar Van Persie, die als invaller voor Huntelaar zijn honderdste interland speelde. Slechts zeven voetballers bereikten eerder deze mijlpaal in het Nederlands elftal. In de vijfde minuut van de extra tijd tekende Islambek Kuat nog voor de 2-1, maar arbiter Clément Turpin voorkwam een benauwde slotfase door direct na de aansluitingstreffer af te fluiten.

Door de zege op Kazachstan voert Nederland de druk op Turkije op. De ploeg van bondscoach Fatih Terim moet nu in het duel van 20.45 uur minimaal een punt pakken in Tsjechië om de derde plek, die recht geeft op een ticket voor de play-offs, te heroveren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.