'Nederland geen eiland waar matchfixing aan voorbij gaat'

Maandag viel de politie binnen in het Toscaanse trainingskamp van de Italianen. Het nieuws over weer een omkoopschandaal is in heel Europa als een bom ingeslagen.

'Nederland geen eiland waar matchfixing aan voorbij gaat'

De EU is al langer bezig met de strijd tegen matchfixing en blijkt zich zorgen te maken over de naïeve houding van Nederland, zo laat Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) weten vanuit Brussel: 'De Raad van Europa is hard bezig met een conventie tegen matchfixing, waardoor de landen beter met elkaar gaan samenwerken. Het is juist Nederland dat bekend staat als een van de dwarsliggers.'

Voetbalmaffia

Voetbal International volgt deze week voor de laatste keer dit seizoen de sporen van de voetbalmaffia. In de nieuwe editie komen we uit bij Young Boys uit Haarlem. De club ging in april failliet.

De grote man achter de club blijkt al in 2007 veroordeeld voor omkoping. 'Hij heeft voetballers omgekocht teneinde de uitslagen te beïnvloeden', oordeelde de Hoge Raad in 2007 over de beruchte Haarlemmer Kris J. Die haalde vervolgens trainer Rinus Israel en diverse ex-profs naar de Haarlemse Hoofdklasser.

Afwachtend

Meerdere politieke partijen eisen nu een politie-onderzoek om erachter te komen in hoeverre onze competities zijn geïnfecteerd. Volgens Bozkurt verbaast heel Europa zich over de afwachtende houding van Nederland: 'We zijn een serieus voetballand en moeten de dreiging serieus nemen. De ernst van de zaak moet voor eens en voor altijd duidelijk worden. Nederland is geen eiland waaraan matchfixing vanzelf voorbij gaat.' (Iwan van Duren / Tom Knipping) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's