Nederland en Spanje na elf ontmoetingen volledig in balans

Reacties

Het Nederlands elftal en Spanje speelden in het verleden elf keer tegen elkaar. Zes keer vriendschappelijk, maar ook een aantal beladen duels. VI.nl legt de onderlinge balans onder de loep.

Nederland en Spanje na elf ontmoetingen volledig in balans

Van de elf voorgaande interlands tussen het Nederlands elftal en Spanje was de regerend Europees kampioen vijf keer de sterkste. Oranje won eveneens vijf keer, terwijl het oefenduel in 1987 eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De grootste nederlaag dateert van 30 januari 1957. Onder leiding van de toenmalige bondscoach George Hardwick verloor Nederland met 5-1 van Spanje. Grote man met drie treffers was Real Madrid-icoon Alfredo di Stéfano, terwijl Tinus Bosselaar de eer redde voor Oranje.

Op 13 juni vorig jaar won Nederland met dezelfde cijfers van Spanje tijdens de eerste groepswedstrijd van het WK in Brazilië, waardoor Nederland met een klinkende zege revanche nam voor de verloren WK-finale van vier jaar daarvoor. Arjen Robben was op 11 juli 2010 in Johannesburg dicht bij de winnende treffer, maar Iker Casillas redde met zijn teen. Andrés Iniesta schoot Spanje in de verlenging naar de wereldtitel.

Vier jaar later was Casillas kansloos tegen een ontketend Oranje, waar Robben net als Robin van Persie twee keer scoorde. Nigel de Jong en Wesley Sneijder stonden in Salvador evenals vier jaar daarvoor in de basis. Nederland eindigde uiteindelijk als derde op het WK, terwijl voor Spanje het toernooi er na de groepsfase al opzat. Na twee wedstrijden was de regerend wereldkampioen uitgeschakeld.

Overigens ligt de ontmoeting met Spanje voor sommigen ook gevoelig vanwege de EK-kwalificatiereeks in 1983. Nederland viel net buiten de boot, maar de manier waarop stonk volgens velen aan alle kanten, al is het nooit bewezen dat er sprake was van omkoping.

Nederland was voorafgaand aan de laatste speelronde in de kwalificatiereeks koploper. Alleen Spanje kon Oranje de kwalificatie ontnemen, maar moest daarvoor wel met elf doelpunten verschil van Malta winnen. De toenmalige bondscoach Kees Rijvers geloofde het wel en ging die avond kaarten bij de buren. Maar Spanje versloeg Malta met 12-1, waardoor Oranje zich niet plaatste.

De laatste twee vriendschappelijke ontmoetingen tussen beide landen eindigden in een overwinning voor Nederland. Tijdens de eerste ambtstermijn van Louis van Gaal als bondscoach werd in 2000 met 2-1 gewonnen in Sevilla, terwijl onder leiding van Dick Advocaat twee jaar later een 1-0 overwinning werd geboekt in De Kuip.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.