Nederland braafste jongetje in klas vol vreemdelingen

Reacties

Om koopclubs aan banden te leggen en het opleiden van spelers aan te moedigen, introduceerde de UEFA in 2006 de homegrown-regeling. Negen jaar later blijken die afspraken een wassen neus.

Nederland braafste jongetje in klas vol vreemdelingen

'De UEFA wil het hamsteren van topspelers tegengaan en ervoor zorgen dat clubs hun identiteit behouden', stelde de bond bij het introduceren van de norm. De homegrown-regeling schrijft voor dat de 25-koppige selecties voor Europese competities van clubs uit minimaal acht zelfopgeleide spelers moeten bestaan. Het convenant dicteert niet dat clubs die spelers ook moeten opstellen. Daar zit hem de crux. Veel clubs kopen nog steeds hun basis en bank bij elkaar, en vullen de plekken 18 tot en met 25 van hun Europese selecties aan met alibi-beloften die niet of nauwelijks spelen.

Van de 24 clubs die deze week Europees in actie kwamen, speelden er vier volledig zonder spelers uit het land van herkomst. Nog eens zeven clubs stelden drie of minder spelers uit eigen land op. Bij slechts zes van de 24 ploegen bestond de basiself voor meer dan de helft uit spelers uit eigen land. Daarbij moet aangetekend dat een speler niet per se uit hetzelfde land als zijn club hoeft te komen om als homegrown beschouwd te worden; als Martin Ødegaard nog drie jaar bij Real Madrid doorbrengt, kan De Koninklijke de Noor als zelfopgeleid inschrijven voor de UEFA. Toch geven bovenstaande cijfers een aardige indicatie van de kwestie.

Jonathan de Guzman is een van de elf buitenlandse spelers waarmee Napoli donderdag aantrad tegen Dinamo Moskou.
Jonathan de Guzman is een van de elf buitenlandse spelers waarmee Napoli donderdag aantrad tegen Dinamo Moskou.

Niet opleiden lijkt te lonen. Deze week wonnen de clubs met geen of weinig zelfgeschoolde spelers doorgaans van hun rivalen met meer homegrown-spelers. FC Porto, met nul Portugezen, rekende af met het van vier Zwitsers voorziene FC Basel. Real Madrid (drie Spanjaarden) elimineerde Schalke 04 (vijf Duitsers), terwijl Paris Saint-Germain (één) te sterk was voor Chelsea (twee). In de Champions League vormde deze week alleen Bayern München een uitzondering. Met zes Duitsers in de basiself denderde Der Rekordmeister over Shakhtar Donetsk, dat met vijf Oekraïeners speelde.

Eredivisie
Hoe zit dat dan in Nederland? Onze clubs die na de winterstop in actie kwamen in Europa - Ajax, Feyenoord en PSV - verloochenden de Nederlandse identiteit allerminst. Feyenoord stelde negen en tien in Nederland geboren spelers op tegen het vrijwel volledig buitenlandse AS Roma. PSV trad met zeven en negen Nederlanders aan tegen het vreemdelingenlegioen van Zenit-Sint Petersburg. Ajax beëindigde het duel met Dnjepr Dnjepropetrovsk van gisteravond zelfs met tien Nederlanders. Het zal de UEFA tevreden stemmen, maar de Nederlandse clubs betalen sportief de rekening door de braafste jongetjes van de klas te zijn.

Aantal buitenlanders in basisopstelling Club
11 Napoli, Fiorentina, FC Porto,
10 Paris Saint-Germain
9 Chelsea, AS Roma
8 Real Madrid, Zenit Sint-Petersburg, VfL Wolfsburg, Internazionale
7 FC Basel, Everton, Sevilla
6 Shakhtar Donetsk, Schalke 04, Dinamo Moskou, Dinamo Kiev, Villarreal
5 Bayern München
4 Torino, Ajax, Club Brugge
3 Besiktas
2 Dnjepr Dnjepropetrovsk
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.