Nederlaag Feyenoord en Van Benthem: einde seizoen Kramer

Reacties

Het seizoen van Michiel Kramer zit erop. De tuchtcommissie schorst de spits van Feyenoord voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. De aanklager betaald voetbal had vier duels schorsing (waarvan één voorwaardelijk) geëist omdat Kramer in het duel met FC Groningen tegenstander Etiënne Reijnen bij de keel greep.

Nederlaag Feyenoord en Van Benthem: einde seizoen Kramer

De uitspraak - waar de club nog tot vrijdagmiddag 16.00 uur tegen in beroep kan gaan - is een tegenvaller voor Feyenoord, dat onder aanvoering van huisjurist Joris van Benthem op vrijspraak in had gezet. De veelbesproken advocaat kreeg eerder dit seizoen Rick Karsdorp, Eljero Elia en Kramer (na beroep) vrij en accepteerde een schorsing van Simon Gustafson.

Dit keer stelde Van Benthem dat de aanklager niet ontvankelijk moest worden verklaard. Die riep Kramer op te verschijnen in Zeist zonder dat hij hem vooraf een schikkingsvoorstel stuurde. 'Dat heb ik in zestien jaar nog nooit meegemaakt', zei Van Benthem dinsdag. 'De aanklager had geen zaak voor een schikkingsvoorstel en gooit nu maar een visje uit door hem direct voor de tuchtcommissie te laten verschijnen. Dat doet de rechtspraak in het betaalde voetbal geen goed.' De KNVB zegt dat de aanklager niet fout gehandeld heeft. 'Naast een schikkingsvoorstel of sepot kan de aanklager er altijd voor kiezen om een zaak direct bij de tuchtcommissie aan te dragen', stelt de voetbalbond in een verklaring.

Arbiter Dennis Higler had het akkefietje met Reijnen in de wedstrijd niet waargenomen. De verdediger liet al weten dat Kramer wat hem betreft niet geschorst hoefde te worden. 'Het was vastpakken, duwen, of wat dan ook. Ik vond het allemaal wel meevallen. Niks bijzonders', zei hij tijdens de hoorzitting. De tuchtcommissie achtte het feit wel bewezen, omdat Kramer en Reijnen in eerdere verklaringen al aan hadden gegeven dat er wel fysiek contact was geweest.

Feyenoord-spits Michiel Kramer mist de laatste twee wedstrijden van het seizoen, maar is komend seizoen wel inzetbaar als de Rotterdammers strijden om de Johan Cruijff Schaal.
Feyenoord-spits Michiel Kramer mist de laatste twee wedstrijden van het seizoen, maar is komend seizoen wel inzetbaar als de Rotterdammers strijden om de Johan Cruijff Schaal.

Jan-Henk van der Velde, aanklager van de KNVB, was het volstrekt oneens met het verweer van Van Benthem en de uitspraken van Reijnen. Hij noemde het door Kramer bij de keel pakken van de verdediger van FC Groningen juist een gewelddadige handeling en eiste vier wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk. 'Ik heb de beelden vele malen bekeken. Hij grijpt Reijnen bij de keel, dat acht ik wettelijk bewezen. Het gedrag van Kramer hoort niet thuis op een voetbalveld, ook niet daarbuiten. De ernst en aard weeg ik zwaar mee, vandaar deze eis.'

Johan Cruijff Schaal
Door de schorsing mist Kramer de laatste twee competitieduels van de kersverse bekerwinnaar. De Rotterdammers gaan zondag op bezoek bij Willem II en ontvangen NEC een week later in De Kuip. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal, het duel dat op 31 juli gespeeld zal worden met de kampioen als tegenstander, is hij door het duel voorwaardelijke schorsing wel inzetbaar.

De zaak Kramer-Reijnen zou eigenlijk vorige week donderdag al dienen, maar werd uitgesteld omdat de Groningen-verdediger ziek was. Zodoende kon Kramer zondag gewoon meedoen in de bekerfinale tegen FC Utrecht (2-1), waarin hij met een doeltreffende kopbal een doorslaggevende rol had.

Kramer kwam eerder dit seizoen in opspraak na een handgemeen met De Graafschap-verdediger Ted van de Pavert. Die zaak werd geseponeerd toen de aanklager het duwen/slaan niet overtuigend kon bewijzen. Kramer zelf sprak van 'iets dat gewoon gebeurt in een wedstrijd' en wilde er verder niet op ingaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.